Szigorúan bizalmas

2023.07.27. 15:48

A Debreceni Jazznapokig követte a besúgó az amerikait

A Magyar Rádió szerkesztőjével és egy amerikai zenekarral találkozhatott az attasé.

A Hajdú-bihari Napló fotója az 1983-as, Kölcsey Központban megrendezett fesztiválról.

Forrás: Napló-archív

Negyven évvel ezelőtt egy Tamás fedőnévre hallgató titkos megbízott tett jelentést Virág László rendőr századosnak egy nyilvános helyen az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára újonnan feltárt dokumentuma szerint.

Mint írják, az ügynök az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének kultúrattaséjáról jelentett, aki július 11-én Debrecenbe látogatott:

Utazása összefüggött a Debreceni Jazzfesztivállal, pontosabban az ott résztvevő Kiss Imre személyével, akivel Debrecenben találkozót beszélt meg. Ma reggel az Aranybikában eltöltött éjszaka után Sárospatakra utazott, ahol egy irodalmi szemináriumot látogatott meg, melyen három fő amerikai irodalmár is részt vesz

 – idézik a szigorúan bizalmasnak nyilvánított, dokumentált szövegből.

A levéltár megjegyzi, az 1983-as debreceni jazzfesztiválon fellépett az amerikai Oregon együttes is, ez indokolhatta az attasé látogatását, de érdekes ilyen szempontból Kiss Imre személye is. A Magyar Rádió nagyhatalmú zenei szerkesztője olyan ismertségnek és népszerűtlenségnek örvendett a dzsessz rajongói körében, mint Erdős Péter a pop-rock szakmában.

A rendszerváltás után a dzsessz zenészek nyílt levélben követelték a leváltását, és sokan azt terjesztették róla, hogy a Belügyminisztérium embere a Magyar Rádióban. Ezt az információt talán tisztázni lehetne levéltárunk dokumentumai alapján is – írják.

A levéltár által közzétett dokumentum.
Forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában