Debreceni Egyetem

2023.07.22. 08:49

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel: ütős gálát rendeztek Debrecenben!

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat Szaxofon és Hegedű, illetve Ütőhangszeres Gálája idén is nagy sikert aratott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A 22. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretében tartott koncertsorozat ebben az évben is sok zenekedvelőt vonzott, olvasható a szervezők pénteki közleményében.

Haon.hu

Az ütőhangszeres gála fellépői

Forrás: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

A Szaxofon és Hegedű Gálát Puskás Levente szaxofonművész és Váradi Judit zongoraművész összeszokott kettőse nyitotta Robert Planel Prélude et Saltarelle című művével. Majd Erwin Schulhoff Hot Sonata című darabját játszották el. „A Hot Sonata szerzője azon művészek közé tartozott, akik a 20-as években dzsesszes elemeket vettek be műveikbe, amelyet akkoriban elfajzott, degenerált zeneként emlegettek” – mondta Puskás Levente. Váradi Judit Vajda János Szonatinájáról osztott meg a közönséggel egy személyes történetet, mely szerint a zeneszerző többször visszautasította kérésüket, miszerint írjon számukra egy darabot szaxofonra és zongorára, majd egyszer csak meglepte őket ezzel a nekik ajánlott szerzeménnyel, amit azóta már többen elkértek tőlük turnéjaik során.

Oláh Vilmos hegedűművész először vesz részt művésztanárként az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesterét Boda Balázs kísérte zongorán. A két művész a következő darabokat adta elő: Riccardo Drigo: Valse, Christoph Willibald Gluck: Melódia, Henryk Wieniawski: D-dúr polonéz, Camille Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso, Pablo de Sarasate: Bevezetés és Tarantella, Dohnányi Ernő: Andante.

Az Ütőhangszeres Gálán Szabó István művészeti vezető irányításával fellépett a Sonus ütőegyüttes, a Nyári Akadémia ütő mesterkurzusának hallgatói, illetve Mark Ford amerikai ütőhangszerművész. Szabó István kiemelte, hogy

az ütőhangszeres koncert más, mint a többi, hiszen itt nem csak a mestertanárok lépnek fel, hanem a hallgatók is megmutathatják, hogy mit sikerült elsajátítaniuk.

A változatos program afrikai tradicionális zenével indult, majd Johann Sebastian Bach d-moll fúga című művét adták elő, ezt követték Steve Reich 6/4-es ritmusképletben megírt minimálzenéjét tapsoló hallgatók. Ezután hallhatta a közönség Gyuricskó Botond szólóelőadását marimbán. Carlos Chavez Toccata című klasszikus ütőhangszerekre írt darabját adták ezután elő, melyben mintha megannyi óra ketyegett, ütött volna egyszerre.

Mark Ford vendégprofesszor két saját szerzeményét, a Kingdom Lore Fanfare és a Stealing a Moment című műveket vitte színpadra. Stubernic című darabját két hallgató segítségével játszotta marimbán. A bármit meg lehet szólaltatni elvén a hangszer oldalát, elejét is ütőhangszerként használták, amitől még színesebb volt az előadás. A hangversenyt záró Timm Pieper Level Two című darabja alatt a doboké volt a főszerep, melyek lendületes zenéjét vastapssal hálálta meg a közönség.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás és Bolyky Zoltán vezényletével július 22-én, szombaton este 19 órától Debrecenben a Nagytemplomban adja első hangversenyét, megünnepelve Vásáry Tamás közelgő 90. születésnapját, amelyet idén augusztusban tölt a híres karmester. A debreceni fellépést követően vasárnap a Szlovák Rádió hangversenytermében, Pozsonyban, majd hétfőn Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében lép a nagyérdemű elé a világzenekar nemzetközi csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában