Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2023.07.16. 18:49

Generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája is játszott a debreceni közönségnek

Haon.hu

Farkas Gábor is fellépett

Forrás: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat idén az eddiginél is színesebb koncertekkel várja az érdeklődőket nyolc napon át a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A 22. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretein belül zajló rendezvényen hazai és nemzetközi művészek tartanak ingyenes koncerteket – olvasható a szervezők közleményében.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozatot a Gordonka Gála nyitotta meg csütörtökön.

Egy különleges vendég, a Dél-Olaszországból származó gordonkaművész, a számos díjat nyert, nemzetközileg keresett szólista Roberto Trainini előadásában hallgathatta meg a közönség Antonín Dvořák Klid című darabját, Alfredo Casella No. 2-es szonátáját, Johannes Brahms F-dúr szonátáját. Zongorán közreműködött az ugyancsak olasz származású Stella Pontoriero, akivel öt éve játszanak már együtt.

A sorozat a pénteki Ének és Zongora Gálával folytatódott, amelyen a korábbi évekből is ismerős művészek, Bátori Éva és Farkas Gábor léptek színpadra. Bátori Éva a Magyar Állami Operaház kinevezett énekmestere, a Petrovics Emil emlékére életre hívott Kortárs Zenei énekverseny megálmodója.

A hangverseny másik felének szólistája Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, több rangos nemzetközi verseny győztese. Tehetségét, munkáságát a magyar állam Liszt- és Junior Prima Díjjal ismerte el.

A koncert nyitódarabjaként Csemiczky Miklós Dalok az így írtok Ti sorozatból hangzott el Bátori Éva előadásában, közreműködött Kozma Dávid zongorán. Farkas Gábor több stíluskorszakból válogatta össze műsorát, megszólaltak J. S. Bach–Petri Egon: „Schafe können sicher weiden” – ária a Vadászkantátából, Liszt Ferenc: A Villa d’Este szökőkútjai, Claude Debussy: Tükröződések a vízen, Maurice Ravel: Jeux d’eau, Johann Strauss–Alfred Grünfeld: Bécsi este – koncertparafrázis című művei, a ráadás számok között pedig a fellépő művész saját átirata is helyet kapott.

A szombati Rézfúvós és Zongora Gálát Georg Friedrich Händel f-moll koncertjével nyitotta meg Fejér András Liszt-díjas harsonaművész, aki a korábbi években több kurzust tartott már a debreceni Nyári Akadémián, közreműködött Richter Edit zongoraművész. Jean Francaix Szonatináját Horváth Bence trombitaművész, a Magyar Állami Operaház első trombitása, a DE Zeneművészeti Kar trombita tanára és Váradi Judit zongoraművész, az Akadémia művészeti igazgatója vitte színpadra. Ezt követte Kovalcsik András kürtművész szólójátéka, Sigurd Berge Horn-Lokk című modern darabjának előadásával. Az est rézfúvós szakaszát Kovács Zoltán Kettősverseny trombitára és harsonára című műve zárta.

A szerző az előadók kérésére készítette el a zenekari kíséret zongoraváltozatát, amely most hangzott el először.

Az előadásban Horváth Bence trombitaművész és Fejér András harsonaművész partnere Váradi Judit zongoraművész volt.

Az est szólózongoristája Giovanni Bertolazzi volt. Az olasz művész, legjelentősebb eredménye a 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért második helyezés, és az öt különdíj, amit ezen a versenyen megszerzett. Ennek apropóján kérte fel a szervező bizottság mesterkurzust tartani az idei Nyári Akadémián. Az ifjú tehetség Liszt Ferenc Dante-szonáta, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, Ernani-parafrázis, Recueillement és a 12. Magyar rapszódia című műveket játszotta el. A közönség szűnni nem akaró ünneplését Giovanni Bertolazzi még három ráadás számmal jutalmazta.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára idén 19 országból 169 hallgató érkezett. 32 professzor segíti őket, hogy az akadémia végén boldog elégedettséggel, színesebb zenei tudással távozhassanak – emelte ki Váradi Judit, az Ifjú zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadámiájának művészeti igazgatója a hangversenysorozat nyitóeseményén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában