Megnyílt a művésztelep

2023.07.17. 18:17

A klasszikus grafikai műfajt képviselik a Derecskén alkotó művészek

Hétfő délután megnyitották a XVII. Hajdú-Bihari Művészeti Telepet.

Bekecs Sándor

Rácz Anikó polgármester és Pardi Sándor telepvezető köszöntötte jelenlévőket

Forrás: Molnár Péter

Tizenhárom meghívott alkotó, művész részvételével tartják meg idén a XXVII. Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelepet Derecskén. Az ünnepélyes megnyitót július 17-én tartották a Derecske Városi Művelődési Központba és Könyvtár Móré Mihály Kisgalériájában, ahol Rácz Anikó polgármester és Pardi Sándor telepvezető köszöntötte a megjelenteket. 

Mielőtt jöttem, megnéztem néhány kiadványt a művésztelep életéből, és a fotókat látva, a köszöntőket olvasva az jutott eszembe, hogy rengeteg minden történt az elmúlt 27 év alatt. Ha az utóbbi pár évre is visszanézünk, azt láthatjuk, hogy ebben a változó világban mégis vannak állandó dolgok, mint a Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep

– fogalmazott köszöntőjében Rácz Anikó polgármester. Mint mondta, a művésztelep nyári kurzusa olyan alkalom, ahol a művészek jó barátokként köszönthetik egymást, tölthetnek együtt tíz napot Derecskén. – Tamus István egyik köszöntőjében olvastam, hogy a város megszerette a művészeteket, és a művészek is a várost. Bízom benne, hogy ez így lesz a jövőben is – tette hozzá.  

Pardi Sándor, a művésztelep vezetője köszönetét fejezte ki a városvezetőnek az önkormányzat támogatásáért. Mint elmondta, az idei művésztelep költségvetésének összeállításakor látták, hogy nem kevés támogatásra lesz szükségük, de örömmel fogadták, hogy a város többek között felajánlotta, hogy állja a szállás és az étkezés költségeit. – Az, hogy 27 éve működünk, annak köszönhető, hogy a telep céljai a kezdetek óta sem változtak: ugyanolyan alkotóközösséget szeretnénk, mint eddig, ugyanolyan intenzív munkát végeznek azok az alkotók, akik ide évről évre meg vannak hívva. Amikor elkezdtük, az volt a szándék, hogy ezt a műfajt előtérbe hozzuk Derecskén. A klasszikus grafikai műfajt képviseljük, amelynek eredményét jövő hét csütörtökön kiállítás keretében majd bemutatjuk– fogalmazott.  

Az idei művésztelep meghívott alkotói: Papp Károly, Fátyol Zoltán, Varga József, Józsa Sándor, Tamus István, Bartha János, Lukács Gábor, Szakáll Szilvia, Durucskó Zsolt, Subicz István, Börcsök Attila, Lénárt Attila és Baráth Pál.

Derecske művésztelep Haon
Forrás: Molnár Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában