Évadzáró

2023.06.16. 14:11

Számos elismerés gazdára talált a Csokonai Színház évadzáróján – fotókkal

Gemza Péter: Fontos időszakot töltöttem veletek; összesen 15 évet dolgoztam valamilyen formában a Csokonai Színházban és a Csokonai Színházért.

Forrás: Molnár Péter

Körbeért az élőlánc, amely a színház történelmi épületétől az új játszóhelyig, a Csokonai Fórumig vezetett 2020 nyarán. Mintha csak onnan kígyózott volna vissza a teátrumi dolgozókból álló sor június 16-án délelőtt; az évadzáró társulati ülésre érkezők vártak bebocsátásra Kossuth utcán. Álmélkodó sóhajok, dicsérő félmondatok és fürkésző tekintetek kíséretében léptünk be a világos csarnokba, majd a színházterembe. A világot jelentő deszkákon az aktív felújítás nyomait láthattuk itt-ott.

Modern színház, történelmi karakter

Papp László polgármester köszöntőjében visszaemlékezett a hároméves renoválás kezdetére és a társulat mögött álló, „otthontalansággal” és a világjárvánnyal is terhelt, időszak mélypontjaira. – Évekkel ezelőtt megfogalmaztuk azt a célt, hogy Debrecennek minden szempontból a régió középpontjává, példamutató városává kell válnia. 

Büszke vagyok rá, hogy minden nehézség ellenére sikerült teljesíteni a kulturális fejlesztésre vonatkozó vállalásainkat, közel 20 milliárd forintot használtunk fel a két színház fejlesztésére

– mondta. Elhangzott, olyan színházi terek jöttek létre, amelyek ki tudják szolgálni a színjátszás 21. századi követelményeit. Az 1865-ben épült teátrumot pedig úgy újították meg, hogy mindemellett megőrizték a történelmi, műemléki karakterét. Hangsúlyozta, nagy felelősség lesz az új vezetés és a társulati tagok számára olyan darabok színpadra állítása, amelyekkel megtölthetik az immár 1100 fő befogadását lehetővé tévő debreceni színházi tereket. Köszönetet mondott Gemza Péter igazgatónak, hogy a válságos időszakban együtt tartotta a társulatot, helytállt.

Papp László polgármester
Forrás: Molnár Péter

Nehéz léptek a mikrofonig

Táncos múlthoz méltó lendülettel ment a még borítás nélküli, deszkázott színpadra Gemza Péter, pedig nem kétséges ólmos, nehéz léptek lehettek ezek. Utolsó társulati évadot záró, igazgatói beszédét intézte a jelenlévőkhöz. – 2018-ban benyújtott igazgatói pályázatomban azt vállaltam, újjáépítem azt a rendszert, amelyet Csokonai Színháznak neveznek. Nagy feladat: az előző ciklusban már láttam, milyen hiányosságokkal küzd az intézmény a belső kontroll, az adatvédelem, a szervezeti struktúra területén. 

Az én igazgatói ciklusom az építkezésről szólt. Ez nem hálás feladat, de örömömet leltem benne. Azon dolgoztam, hogy egy stabil, átlátható, megbízhatóan működő szervezetet tudjak átadni, amikor eljön az ideje

– fogalmazott. Szólt a covid miatti súlyos döntésekről, az akkori általános bizonytalanságról. – Volt amikor kiderült, jól döntöttem, volt amikor rosszul, de arra törekedtem, hogy mindenki egészséges legyen, mindenkinek legyen munkája és olyan szervezet működjön, ahol lehet dühösnek lenni, más véleményen lenni, de nem lehet egymást bántani. Büszke vagyok az innovatív kezdeményezésekre, az olyan megoldásokra, mint a Hamlet vagy a sétaszínház – tette hozzá. A megjelenteket kérte, türelemmel forduljanak a színház munkatársai az új vezetés felé, mert egy ekkora beruházás természetes velejárója, hogy számos utólagos korrekcióra lesz szükség.

Gemza Péter
Forrás: Molnár Péter

Beszélt a jövőbeli terveiről is: olyan nonprofit szervezetet alapított, amelyben elsősorban társadalmi innovációval foglalkozik majd. Így zárta beszédét: 

Fontos időszakot töltöttem veletek; összesen 15 évet dolgoztam valamilyen formában a Csokonai Színházban és a Csokonai Színházért. Köszönöm minden kollégának a segítő együttműködést, kitartást! Ígérem, szeptembertől bérletes nézőtök leszek!

A széksor felé közeledve, hosszan tartó tapsban egy másik – magának tett – ígéretét is megemlítette, mikrofon kívül: azt, hogy nem fog sírni. Ezt a fogadalmat azonban nem sikerült egészen tartani. Sem ebben a percben, sem később, amikor a 17 évnyi csokonais köteléket megszakító Miklós Eszter kommunikációs és marketing vezetőt búcsúztatta. A Mészáros Ibolya moderálásával zajló esemény az évadban kiemelkedően teljesítők és a jubilálók ünnepélyes köszöntésével gördült tovább. Jóleső tapasztalás, hogy az egy célért dolgozók milyen őszinte örömmel fogadták egymás elismeréseit. Különös nyár áll minden munkatárs előtt. Új korszak kezdődik a Csokonai Színház életében. 

Kránicz Richárd olvasóink díjazottja

A díjak sorában, a Hajdú-bihari Napló és a Hajdú Online sok évtizedes hagyományát folytatva, az Év színésze elismerést is átadta Vass Kata főszerkesztő. A lap és a portál olvasói ezúttal Kránicz Richárdra adták le a legtöbb voksot. A díjazottat az átalakulás, sőt az örök gyerek lét vonzotta a színpadra. Kaposvári tanulmányait a Csokonai Színház gyakornokaként fejezte be, majd 2017-től a társulat tagjává vált. Az elmúlt hat évben számos alkalommal volt lehetősége elmerülni a játék nyitotta új és mégújabb dimenziókban. Bádogemberként zörögte be magát a nézők szívébe az Óz, a csodák csodájában; az utolsó vérig küzdött szerzetesként a Makbettben; szerethető, humoros lovászfiúként tette lóvá a gőgös arisztokráciát operettdalokat énekelve a Mágnás Miskában, valamint bluest, rockot, metált elegyítő koncertszínházi előadásban mesélte el a fiataloknak a Toldi-történetet. A zene élete fontos része, 2014 óta frontembere a Dream of Insomnia nevű progresszív metál formációnak.

 

Kránicz Richárd lett az Év színésze
Forrás: Molnár Péter

Művészeti díjak:

Nívódíjak (Debrecen város és intézményei, valamint szponzorcégek adományozzák): Adorján Beáta dramaturg, Csata Zsolt, Kránicz Richárd színművészek és Nagy Kíra magánénekes;

Neményi Lili Vándorserleg (a színház zenei elismerése): Donkó Imre, a Csokonai Színház Énekkarának tagja;

A Kardoss Géza Alapítvány különdíja (az egykori debreceni színész lánya alapította; odaítéléséről a színház művészei döntenek): Csata Zsolt;

Ígéretes pályakezdő díj (2014-ben Halász János országgyűlési képviselő alapította): Balázs-Bécsi Eszter;

Thália nyakkendője: Wessely Zsófia;

Csanak József-díj (az egykori építészről, mecénásról elnevezett díj): Szénási Miklós író, a Dehir főszerkesztője;

Láthatatlan segítő díj (a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására): Horváth Gábor karbantartó;

Mesteremberek díj (Ráckevei Anna 2018-ban alapította a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére; a társulat szavazatai alapján dől el): Nagyné Sáfrány Magdolna raktáros.

Jubiláló munkatársak: Abuczki István, Budaházi Éva, Fülöpné Tamás Marianna, Kamuti László és Ráckevei Anna 25 éves jubileumukat ünneplik, Nagyné Sáfrány Magdolnának pedig már a 40 éves jubileumához gratuláltak. Nagyné Sáfrány Magdolna 40 éve dolgozik a teátrumban, míg Ráckevei Anna, Kamuti László, Budaházi Éva, Fülöpné Tamás Marianna és Abuczki István 25 éve erősítik a Csokonai Színház társulatát.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában