Vadiúj funkciók

2023.05.05. 16:15

Egy kattintásra a debreceni pápalátogatástól – rengeteg képkincs érhető el a Méliusz új honlapján

Az olvasó a főszereplője a Méliusz Juhász Péter Könyvtár új honlapjának.

Pósán László és dr. Kovács Béla Lóránt a debreceni Méliusz Juhász Péter új honlapjának bemutatóján

Forrás: Czinege Melinda

Letisztították, megújították és új funkciókkal látták el a központi könyvtár weboldalát, amelyet pénteken mutatott be az intézmény igazgatója, dr. Kovács Béla Lóránt. Az eseményen elmondta, céljuk volt az olvasó és az olvasás középpontba helyezése, ezért letisztítottak minden felesleges fület, kevéssé lényeges adatot a nemzetközi példák nyomán. A honlapon immár rendszeresen frissülő könyvtárosi ajánlást kapunk a legkülönbözőbb olvasmányokról, cd-kről.

A leglényegibb újítás, hogy a bejelentkezett felhasználók számára személyre szabott könyvajánlót kínálnak. Az érdeklődési körét a korábbi kölcsönzések alapján határozzák meg, s az eddig elolvasottakhoz hasonló témakörű köteteket javasolnak. Mivel a kölcsönzések nem online térben történnek, így meg kellett találni annak módját, hogy a rendszer hozzájuthasson a megfelelő adatokhoz és valóban a kölcsönzőt érdeklő írásokat ajánljon. A Monguz Kft. információtechnológiai megoldása hazai innováció. Az igazgató kiemelte, világszerte nagyon kevés – jellemzően egyetemi – könyvtárban van efféle digitális tartalomajánló, s ezek is jórészt tanulmányokból, szakmai írásokból gazdálkodnak.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, honlap, Debrecen
Forrás: Czinege Melinda

Kétszázezer dokumentum

Dr. Kovács Béla Lóránt szólt a megreformált és egyre bővítendő digitális helytörténeti adatbázisról, amely szintén elérhető e honlapon. Ma több mint kétszázezer dokumentum – fotó, képkivágás, kézirat, könyv, újságcikk – található egy helyen, amelyek között a kulcsszavas keresővel egyszerűen kutakodhatunk.

Kiderült, a Méliusz munkatársai elkezdték begyűjteni az ismert fényképészdinasztia, a Hapák család fotóit egy pályázat nyomán, így olyan emlékeket tettek hozzáférhetővé, amelyet korábban nem nézhettünk meg máshol, mert csak Hapák József örökítette meg. Megnézhetjük a Déri Múzeum néhány ritkán látott kincsét, II. János Pál pápa vagy Amerigo Tot szobrászművész debreceni látogatásának pillanatait. Az intézetvezető mindenkit biztatott az új funkciók kipróbálására.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, honlap, Debrecen
Forrás: Czinege Melinda

A rendezvényen részt vett dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke is. Méltatta a könyvtár innovatív törekvéseit. Emlékeztetett, hogy a Méliusz könyvtár a pandémia idején könyvkölcsönző automatákat állított az olvasók szolgálatába, majd konténerkönyvtárakat és könyvtárpontokat létesítettek. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában