Helyi érték

2023.05.17. 11:14

Szerdától mindenki számára elérhető a Déri Múzeum új honlapja

Mutatjuk, milyen témákban várják az érdeklődőket!

Az új honlap kezdőoldala

Forrás: Déri Múzeum-archív

Debrecen város múzeumi életében jeles hónap a május. 1905. május 22-én, a Csokonai Vitéz Mihály költő halálának százados évfordulóján rendezett ünnepség keretében megnyílt a Városi Múzeum a Fűvészkert utcai gazdasági iskola első emeletén. Végre, hiszen más nagyvárosban ekkor már évtizedek óta működött múzeum. Huszonöt év múlva szintén májusban, 1930. május 25-én országos jelentőségű ünnepség keretében megnyitották az újonnan épült Déri Múzeumot, amely magában foglalta Déri Frigyes gyűjteménye mellett az egykori Városi Múzeum anyagát is.”

Utóbbi eseményről minden évben megemlékeznek. Idén a múzeum legendás igazgatói – Zoltai Lajos, Ecsedi István, Sőregi János, Balogh István – emléke előtt szeretnének tisztelegni azzal, hogy „útjára indítják” a Helyi érték várostörténeti fórumot – tudatta az intézmény szerdai közlésében.

A helyiertek.derimuzeum.hu címen május 17-től mindenki számára elérhető az új weboldal, amely szorosan kötődik a „Cívisek világa” címmel hamarosan megnyíló állandó kiállításhoz. A Helyi érték ezt a tárlatot kívánja folytatni, kiegészíteni a virtuális térben késő 19., 20. századi és jelenkori eseményekkel, történetekkel és szereplőkkel. Itt nemcsak a múzeum munkatársainak írásai olvashatók, hanem teret adnak más helytörténeti kutatók és műhelyek eredményeinek, kutatásainak is. Színes és széles paletta várja az oldalon érdeklődőket az alábbi témákban: Településtörténet, Gazdaság, Társadalomtörténet, Kultúra, Néprajz, Fotótörténet, Forráskutatás, Műemlékek, Hadtörténet, Híres debreceniek, Hagyományőrzés és Eseménytörténet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában