Helyi kultúra

2023.04.06. 12:05

Minden eddiginél gazdagabb az idei Debrecneni Költészeti Fesztivál programkínálata

Debrecenben komoly hagyományokra tekint vissza a Költészet Napjához kapcsolódó programsorozat.

Szirák Péter (balról) és Puskás István a sajtótájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

Az idei rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere felhívta a figyelmet, hogy 2023-ban Debrecenben több jeles irodalomhoz köthető évforduló is lesz, köztük Csokonai Vitéz Mihály 250. és Borbély Szilárd 60. születésnapja. – Ezek az évfordulók meg fognak jelenni az idei irodalmi nagyendezvények kínálatában – hangsúlyozta a csütörtöki eseményen. 

A fesztivál keretében Várkonyi Anikó és Borbély Szilárd tiszteletére emléktáblát, illetve emlékpontot avatnak.

Az Alföld folyóirat már több alkalommal hirdetett meg költő versenyt: első alkalommal 1992-ben József Attila emlékére, 2017-ben pedig Arany János tiszteletére. – Ezeknek a mintájára hirdettük meg a tavaly novemberben a Petőfi-költőversenyt. A felkért kortárs szerzőket olyan kortárs pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, és a mai kor számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát. A kiírás egyetlen formai követelményei az volt, hogy a beküldendő lírai műnek tartalmaznia kell az alábbi Petőfi-verssort: „De lenn a földön van az ég.” – fejtette ki dr. Szirák Péter, a Költészeti Fesztivál kurátora. Összesen tizenhárom mű érkezett a versenyre, amelyen első helyezést ért el Falcsik Mari, második helyen Kukorelly Endre, megosztott harmadik helyen pedig Markó Béla és Nádasdy Ádám végzett. Az ünnepélyes díjátadást a Költészeti Fesztivál kiemelt eseményén, április 12-én tartják. Ezt követően kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyen Petőfi költészetének kortárs irodalmi jelenlétéről lesz szó.

A Petőfi-költőverseny díjazottjai
Forrás: Alföld folyóirat

– Az idei fesztivál a szokásosnál tágabb intervallumú lesz – fogalmazott a rendezvény sajtótájékoztatóján Pogrányi Péter programszervező, majd hozzátette, hogy sokféle módon próbálják éltetni azokat a hagyományokat, amelyeket immár huszadik éve folytatnak. A szervezők az óvodás korosztálytól a felnőtteken át a nyugdíjasokig mindenkit igyekeznek megszólítani, és versolvasásra buzdítani. Április 11. és 22. között többek között szavalóversenyek, iskolai programok, vers-koncert, cake poetry és rímfesztivál is várja az irodalom iránt érdeklődőket.

Pogrányi Péter
Forrás: Czinege Melinda

Panyiczki-Berényi Viktória

A XX. Debreceni Költészeti Fesztivál programjai:

Április 11. Csokonai Fórum, Latinovits terem 19.00 – „Debrecen felett az ég”

330 éve, hogy Debrecen szabad királyi várossá vált. Ez alkalomból, valamint a magyar költészet napjának méltó ünneplésére álmodta meg a 2022-es év Kölcsey ösztöndíjasa, Újhelyi Kinga színművész a „Debrecen felett az ég…” című vers-koncertet.

Április 11-13. Debrecen kávézói, cukrászdái – Cake poetry

Április 12. MODEM, 17.00 – „de lenn a földön van az ég” – Az Alföld-szerkesztőség Petőfi-költőversenyének eredményhirdetése és Petőfi200 címmel kerekasztal-beszélgetés

17. 00-17.30 A Petőfi Sándor-költőverseny ünnepélyes díjátadója

17.30-18.30 Kerekasztal-beszélgetés Petőfi Sándor életművének hatásáról – Résztvevők: Falcsik Mari, a költőverseny 1. helyezettje, Bényei Péter, Margócsy István, moderál: Lapis József

Április 12. Méliusz 18.00 – Tihanyi-Tóth Kinga színész, író, költő költészeti napi verses műsora

A költőnővel Restás László kultúrantropológus beszélget „Vedd a szavam a tenyeredbe” című verseskötetéről, a vers szeretetéről és a kortárs költészetről.

Április 13. Nagytemplom 19.00 – Csendes csodák – Hűvösvölgyi Ildikó estje a Nagytemplomi Művészeti Szalonban

Április 14. Batthyány utca – Tavaszi rím-fesztivál – „Keltsd életre!” Rajzoljunk verseket – program általános iskolásoknak

Német és flamand versek új köntösben (frissen elkészült magyar fordítások bemutatása)

Versek utcája – verskiállítás a kirakatokban.

Április 17. „Griffé váltam, elröpültem.” – Emléktábla avatás és emlékest Várkonyi Anikó költő (1942 – 1978) tiszteletére

16:00 órától Várkonyi Anikó emléktábla avatása (Helyszín: Debrecen, Fényes udvar 5.)

17:00 órától Várkonyi Anikó-emlékest és -kiállítás (Helyszín: Petőfi Emlékkönyvtár, Víztorony utca 13.)

Április 20. Méliusz 17.00 – Petőfi 200 szavalóverseny – a debreceni Konfuciusz Intézet programja – Online program 

Április 22. 14 óra. – Borbély Szilárd-emlékpont-avató

Idén novemberben lenne 60 éves Borbély Szilárd, nemzedékének egyik legnagyobb költője. Születésének kerek évfordulója alkalmából Debrecen Önkormányzata, tisztelői és barátai emlékpontot avatnak a Békás-tónál, ahol egykor szívesen időzött lányaival. A résztvevők a megszokott avatás helyett csendes emlékezéssel, Borbély Szilárd versek felolvasásával adóznak a költő emlékének.

Helyszíne: Békás-tó dél-nyugati partszakasza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában