Tudás és hit

2023.01.17. 10:13

Kiállítással ünneplik a tízéves Debreceni Értéktárt

A kiállítás 2023. február 28-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

A Református Kollégium és az általa képviselt szellemiség és tradíció az elsők között került a Debreceni Értéktárba

Forrás: Napló-archív

A „Tudás és hit, értékőrzés és megújulás – 10 éves a Debreceni Értéktár” című kiállítást nyitja meg Papp László, Debrecen polgármestere január 19-én 16 órától, az Új Városháza Galériában.

A Kálvin tér 11. szám alatti intézményben megtekinthető tárlatot a magyar kultúra napja alkalmából a debreceni önkormányzat, a Debreceni Értéktár, a DEMKI és a MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára rendezi meg.

A híres líciumfa, mely szintén debreceni helyi érték
Forrás: Napló-archív

A csütörtöki ünnepségen köszöntőt mond Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke, majd tárlatvezetést tart Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, a Debreceni Értéktár Bizottság titkára, egyben a kiállítás kurátora.

A kiállítás 2023. február 28-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

A megnyitó eseményen közreműködik a Debreceni Népi Együttes és a Pendely Énekegyüttes-család is.

HBN

Hagyományőrzés és dinamikus fejlődés

A debreceni mentalitás meghatározó eleme évszázadokon át a hagyományőrzés, ugyanakkor a dinamikus fejlődés, a megújulás volt. A hagyományok, elődeink értékrendje, a felhalmozott tapasztalatok meghatározó szerepet játszanak abban, hogy jelen korunkban hogyan döntünk, és milyen jövőt képzelünk el magunknak. Ezért fontos a Debreceni Értéktár vagy Cívis Értéktár. A Helyi Értéktárnak az a feladata, hogy számba vegye egy adott közösségnek azon értékeit, teljesítményeit, melyek a múltból a mába vezető úton meghatározóvá váltak. Az évek során gyűjtött értékek száma mára több mint 130 darab. A teljesség igénye nélkül a legelsők között került be a Debreceni Értéktárba a Nagytemplom, a Nagyerdő, a Debreceni Református Kollégium, a Líciumfa, a Debreceni Egyetem, a Kossuth tér, a Déri Múzeum, az Alföldi Nyomda és a Hortobágy. A nemzeti kultúra kánonjait alakító debreceni alkotók közül bekerült Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Medgyessy Ferenc, Tóth Árpád, Fazekas Mihály, az Ady Társaság, a Csokonai Kör, Méliusz Herbáriuma, valamint Déri György hagyatéka is.

Bővebb információ: www.debreceniertektar.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában