Süsüt is ő mozgatta

2023.01.28. 18:16

Képregény készült egy debreceni szuperhősről

Három művész megrajzolta, megírta, képregénnyé rendezte Kemény Henrik életének meséit.

Forrás: Molnár Péter

„Folytatólagos előadás”, főszerepben Kemény Henrik, a bábok mestere címmel mutatták be szombaton délután a Kemény Henrik tiszteletére készített képregényt a Vojtina Bábszínházban. Három művész – Mester Csaba grafikus, Tóth-Laboncz Attila, György Zoltán szerkesztő – megrajzolta, megírta, képregénnyé rendezte Heni bácsi életének meséit, s a bemutatón többek közt szót ejtettek az életmű főbb mozzanatairól.

Az eseményen elhangzott: 1925. január 29-én született a Kossuth-díjas Kemény Henrik, a 20. század legnagyobb Vitéz László-játékosa. 2025-ben centenáriumát ünnepeljük nemzetközi hírű vásári játékosunk életművének. Kemény Henrik a II. világháború után egyedül folytatta a vásári bábjátékok hagyományát. Nemzedékek ismerték az 1900-as évek elejétől Vitéz Lászlót, aki Kasparekkel és más figurákkal együtt a közép-európai marionetthagyományokba illeszkedik. A Vitéz László kalandjai a jó és a rossz szimbolikus küzdelmét sajátos humorral, a gyermekek számára is élvezhető módon ábrázolja.

Három művész megrajzolta, megírta, képregénnyé rendezte Kemény Henrik életének meséit.
Forrás: Molnár Péter

Mindemellett meg kell jegyezni: a Süsü, a sárkány című magyar bábfilmsorozat főszereplőjét a filmfelvételeken Kemény Henrik mozgatta, és a nagy méretű figura mozgatási mechanizmusának kidolgozásában is részt vett. – Számomra Kemény Henrik egy szuperhős volt, és mi tagadás, leginkább szuperhősökről készülnek képregények – fogalmazott Mester Csaba. – Egyértelmű volt, hogy azt, amit nekünk adott a gyerekkorunkban, azt nekem is tovább kell adni.

Tóth-Laboncz Attila visszaemlékezett arra az időszakra, amikor a bábok mestere megfordult a Vekeri-tó Fesztiválon, és mindenki örült annak, hogy személyesen is megismerheti a legendás bábmestert. Kiemelte, nemcsak sokan ismerték, de rengetegen szerették is Kemény Henriket. 

NE


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában