Elismerés

2023.01.22. 12:42

Debrecen díszpolgára is Kölcsey-emlékplakettet kapott

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagynak és Varnus Xavér orgonaművésznek ítélte oda a Kölcsey Társaság kuratóriuma a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ünnepségen adták át vasárnap.

A Kölcsey-emlékplakettel kitüntetett Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A református templomban rendezett, ökumenikus istentisztelettel egybekötött eseményen kiosztották a Kölcsey-emlékérmet is: a kitüntetéssel a társaság három korábbi tisztségviselőjét, Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, a szervezet korábbi elnökét, Szabó István ügyvezető elnököt és Kasztovszki László titkárt jutalmazták.

Az ünnepségen Csikos Sándor színművész szavalta el a Himnuszt, Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mondott.

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, főiskolai docens. A magyar református egyházzene meghatározó képviselője, formálója. Debrecen díszpolgára. 1697-től  a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának énektanára, valamint a Kántus vezető karnagya.

1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Konzervatóriumának főállású tanára, majd később főiskolai docense lett. 1999-től 2016-ig a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Református Kollégium egyházzenei igazgatója, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára volt. Munkássága elsődlegesen az említett Kántus életében volt igen meghatározó. Berkesi Sándor alatt az 1739 óta működő kórus országos és nemzetközi hírnévre, tekintélyre tett szert; 1996-ban megkapta a summa cum laude címet. Az országos református kántorképzés szolgálatába Debrecenben 1967-ben kapcsolódott be, a tanfolyam tanulmányi vezetője volt évekig. 1990-től segített a Tiszáninneni (Sárospatak, majd Miskolc) és a Királyhágómelléki (Nagyvárad) Egyházkerületek tanfolyamának újraindításában. Székelyudvarhelyen 2015-től szervez regionális kántorképzőt.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában