Előadás

2022.12.02. 20:41

A római zarándoklatot elevenítették fel a debreceni püspökök

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök élménybeszámolót tartott a Libri Könyvesboltban pénteken délután a Ferenc pápánál tett őszi római látogatásukról.

Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök (balról), Fekete Károly református püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita

Forrás: Molnár Péter

Az eseményen elhangzott, a három egyházi elöljáró 2017-ben, a reformáció kezdetének 500. évfordulóján közösen látogattak el Genfbe, ahol találkoztak Olaf Fykse Tveittel, az Egyházak Világtanácsa akkori főtitkárával is. A három püspök idei, szeptember 27-30. közé eső római zarándoklata ennek a közös ökumenikus utazásnak a folytatása, amely a koronavírus-járvány miatt eddig váratott magára.

Forrás: Molnár Péter

Ajándékként egy, a II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásáról készült, egyedi díszkötésű albumot nyújtottak át Ferenc pápának, amely Hapák Józsefnek az eseményfotóit és az akkor elhangzott beszédeket tartalmazza angol és magyar nyelven. – Reméljük, hogy bekerül a Vatikáni Múzeumba és mások is emlékeznek majd arra, hogy a három debreceni püspök Rómában járt. Nagyon kedvesen fogadta Őszentsége Ferenc pápa, magyarul köszöntött bennünket, és hozzáfűzte: jövőre készülök hozzátok Magyarországra – fogalmazott Fekete Károly.

Forrás: Molnár Péter

Palánki Ferenc megjegyezte, talán nem sokan vagyunk hazánkban, akiket a pápa magyarul köszöntött a névnapjukon. – Tudniillik, a már korábban említett szinódus alkalmával, ami az ifjúságról szól, Kocsis Fülöp érsekkel ketten voltunk kint a magyar püspöki kart képviselni, ami éppen október 4-én kezdődött, Ferenc napján. Egy liftben utaztunk Ferenc pápával, amikor Fülöp érsek rám mutatott, majd jelezte: engem is Ferencnek hívnak – fogalmazott mosollyal az arcán. Hozzátéve, Őszentsége Ferenc pápa kezet fogott vele, és azt mondta: Isten éltesse!

Forrás: Molnár Péter

– Nemcsak arról tanított, hogyan kell imádkozni, hanem ő maga közvetlenül beszélt mindenkihez, akik őt hallgatták, és erre is biztatott mindnyájunkat: közvetlenül szólítsuk meg Istent! – emelte ki Kocsis Fülöp, amikor Ferenc pápáról beszélt.

A rövid római látogatás során a delegáció a Pápai Magyar Egyházi Intézet vendégszeretetét élvezte. Mint a beszélgetésből kiderült, találkoztak Kurt Koch bíborossal, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács elnökével. A debreceni püspökök látogatást tettek a Collegium Germanicum et Hungaricumban, a Szent Atanáz Kollégiumban és az Orientale Intézetben, ahol az intézményvezetőkkel történt találkozás mellett elbeszélgettek az adott intézetben tanuló magyar kispapokkal is. A tartalmas és intenzív program részeként a püspökök Habsburg-Lotharingiai Eduárddal, Magyarország szentszéki nagykövetével is találkoztak. A Vatikáni Rádióban Vértesaljai Lászlóval, a magyar szerkesztőség vezetőjének mikrofonja előtt értékelték ki római útjukat. A találkozók közben megtekintették a Vatikán és Róma legfontosabb egyházi helyszíneit is. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában