Színház

2022.11.15. 16:42

Már csak bronzba öntött mosolyát láthatjuk a debreceni színészlegendának – Ma lenne 88 éves Kóti Árpád

Ma lenne 88 éves Kóti Árpád, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja, Debrecen díszpolgára. A Nemzet Színésze címet alig néhány hónapig viselhette, 2015. április 26-án magához szólította a legnagyobb rendező.

Kóti Árpád
Forrás: Facebook / Csokonai Színház

A legendás művész megérezhetett valamit a vég közeledéséből. A végső búcsúztatón pályatársa így mesélt róla: – Évtizedekkel ezelőtt egy dalolgatós esten Árpi megígértette velem, hogy ha meghal, a temetésén eléneklem a Kék nefelejcs című nótát. Elsodort az élet Debrecenből, de valahányszor találkoztunk, figyelmeztetett erre a fogadalomra. Utoljára három hónapja, Hajdúszoboszlón egy fellépés előtt. A hogyléte felől érdeklődtem, és így felelt: „Azt mondom magának, Kállay Bori, kezdjen el skálázni”.

Kóti Árpád életművének döntő része a Csokonai Színházhoz kötődik. A teátrumhoz 1963-ban, Lengyel György hívására szerződött, ahol haláláig, 81 éves koráig játszott. Személyisége, kiváló alakításai valóságos legendává tették – fogalmazott a debreceni színház közleményben egy emlékkiállítás kapcsán.

E vélekedésnek tükre, hogy a Csokonai Fórum egyik termét róla nevezték el. Nemrégiben avatták fel a Csapó utcai bevásárlóközpont oldalánál lévő játszóhely bejárata előtt a róla mintázott mellszobrot. Bronzba öntött mosolya időtálló jelenség, de színészi játékának, történetmeséléseinek emléke múlhatatlanabb, mint a mellszobrot tartó márvány.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában