Nagyszerű jubileumok

2022.11.17. 16:17

Debrecenben is kulturális évfordulókban gazdag új évünk lesz

Már készülnek az ünnepségekre, megemlékezésekre a város intézményei.

A Déri Múzeum a tervek szerint Csokonai- és Petőfi-konferenciát, városi vezetett sétákat tart, és várhatóan egy Kölcsey-relikviával is gazdagodik

Forrás: Napló-archív

Csokonai Vitéz Mihály születésnapja méltó alkalom ismertetni a kulturális évfordulókban gazdag 2023-mas emlékév debreceni programjait. Ezért csütörtökön a Debreceni Református Kollégiumban tárták elénk jövőbeli terveiket a rendezvénysorhoz kapcsolódó helyi intézmények képviselői.

Puskás István alpolgármester ismertette, az előttünk álló évben Petőfi Sándor, Madách Imre és a Himnusz születésének kétszázadik, Csokonai Vitéz Mihály világrajövetelének kétszázötvenedik évfordulóját ünnepelhetjük, valamint a nemzetközi szinten ismert debreceni író, Borbély Szilárd hatvanéves lenne. A politikus úgy fogalmazott: a széles körű összefogással megvalósuló emlékév lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, hol van Debrecen helye, szerepe a kultúrtörténetben és a jelenben.

A Református Kollégium és a zúzmarás Emlékkert a Bocskai-szoborral
Forrás: Napló-archív

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem négy eseményéről Vitéz Ferenc rektorhelyettes számolt be. Az említett nagy alakokkal kapcsolatos témáknak szentelik a szenior akadémia több előadását, egy tudományos intézménykonferenciát, a Mediárium folyóirat egy számát és a hagyományos esszéíró pályázatokat (a jelenlegi decemberben zárulót, és a tavaszit is).

Beleshetünk Kölcsey iskolai irataiba

Győri János, a Debreceni Református Kollégium, a Tiszántúli Református Egyházkerület (TTRE) Közgyűjtemények igazgatója egy idei évfordulóra hívta fel a figyelmet: december 5-én lesz 490 éve annak, hogy Méliusz Juhász Péter meglátta a napvilágot. A botanikus, egyházszervező, püspök, teológus, bibliafordító emlékére heteken belül megjelenik egy Méliusz-kötetet a Közgyűjtemények kiadásában. Az igazgató szólt Petőfi jó barátja, Orlai Petrics Soma 1851-ben készült festményéről, a II. Lajos holttestének feltalálásáról. A művet január 3-tól a kollégium nagykönyvtárának dísztermében állítják ki.

Csokonai Vitéz Mihály lak- és halálozási helye a debreceni Darabos utca és Hunyadi utca sarkán
Forrás: Napló-archív

Elhangzott továbbá: szerveznek egy egész évben látogatható Kölcsey-tárlatot. A Himnusz írója kizárólag Debrecenben járt iskolába, a kollégiumban 14 éven át okult. Szélesebbre tárnák a kevéssé ismert Csokonai-szoba ajtaját is. A költő számos fontos, eredeti iratát megtekinthetik majd az érdeklődők, sőt – ha minden a tervek szerint halad – akár a fuvolájának két évszázada pihenő hangját is meghallgathatjuk majd.

Idén még Méliuszra emlékezünk

Fazakas Gergely, a TTRE presbiteri főjegyzője, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalmi Intézetének igazgatója a Méliusz Napokra invitált: december 5-én a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban mutatják be a Szentírást regényformában feldolgozó A Könyveket; december 9-én egy adventre hangoló koncerten hallhatunk Huszár Gál énekeskönyvéből származó dalokat a Nagytemplomban; december 15-én pedig egy tudományos tanácsot rendeznek a Református Kollégiumban eddig alig vagy egyáltalán nem ismert Méliusz-írásokat a középpontba helyezve.

Kovács Béla Lóránttól, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójától megtudtuk, hogy a jövő évi négy irodalmi nagyrendezvény mindegyike kapcsolódni fog az évfordulókhoz valamilyen módon, a Térey Könyvünnepen pedig kiemelt figyelmet fordítanak Borbély Szilárd életművére.

Szemelvény e sorolás

A Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Lakner Lajos hangoztatta, hogy a gondolati sokszínűségre törekedtek az események szervezésekor és arra, hogy minél szélesebb körben szólítsák meg a közönséget, különösen a diákságot. Ennek jegyében nyílt nemrégiben a Déri Múzeumban a Petőfi színről színre múzeumpedagógiai tárlat is. Mint mondta, terveznek Csokonai- és Petőfi-konferenciát, városi vezetett sétákat és tárgyalnak Kölcsey Ferenc egyik leszármazottjával egy a birtokában lévő tárgy megvásárlásáról. Ha megegyeznek, ezt is megnézhetjük jövőre.

A Déri Múzeum épülete a debreceni Déri téren
Forrás: Napló-archív

Puskás István a csütörtöki programismertető esemény végén hangsúlyozta, hogy az elmondottakat szemelvényként kezeljük, több szervezőintézményről és számos tervről nem esett szó még ez alkalommal.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában