Fotókkal

2022.10.08. 22:02

Világraszóló katonazenei show-t láthatott a Főnix Aréna közönsége – fotókkal és videóval

Immáron huszonegyedik alkalommal várta érdeklődőit a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál Debrecenben.

Forrás: Kiss Annamarie

Az ország legjelentősebb katonazenei találkozója fergeteges koncertekkel és látványos szakalaki bemutatókkal várta az érdeklődőket szombaton a Főnix Arénában. 

Az eseményen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára beszédében felidézte, egy száz éve született újságcikkben azt írták: az ezredek zenekarok nélkül ridegek és kegyetlenek. – És valóban: színházak, kávéházak és főterek benépesültek és pezsgő élet alakult ki ott, ahol egy katonazenekar állomásozott. Napjainkig 35 ország katonazenekara fogadta el a Magyar Honvédség és Debrecen városának meghívását. A katonazenész hivatás nem könnyű, ők egyben művészek és katonák – szögezte le. 

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára
Forrás: Kiss Annamarie

Gion Gábor hozzátette, ha kell, katonaként állnak helyt, ha azonban a feladat úgy hozza, zenészként. Ott voltak a kórházakban és a járőrszolgálatban a koronavírus-járvány idején, majd hangszert ragadtak, most pedig azért zenélnek, hogy szórakoztassák a hallgatóságot. 

A zene egy olyan közös nyelv, ami elsősorban a békét köszönti, ami mindenki számára érthető, elfogadható, befogadható

– mondta.

Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László polgármester kiemelte, több mint négy évtizede része a város kulturális életének a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál. – A nyitókoncerten elhangzott egy nagyon fontos kérdés: abban a helyzetben, amiben most Európa van – ukrán–orosz konfliktus –, szabad-e zenélni a katonáknak? – mondta. 

A polgármester szerint a kérdés jogos és aktuális, mert ha a katonákra gondolunk, akkor a legkevésbé jut az eszünkbe, hogy hangszer van a kezükben, nem pedig fegyver.

De mégis: egy nagyon szép hagyományt folytatunk, és örülök annak, hogy nem fegyver, hanem hangszer van a katonáink kezében. Azt kívánom, hogy a mai koncertélmény elősegítse az európai népek közötti barátságot és bajtársiasságot

– tette hozzá Papp László. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában