Fotókkal

2022.06.16. 21:00

Hatvannál is több művet láthatunk a Debrecenben megnyílt Bogdándy-kiállításon

Bogdándy György ma is aktív festőművészként gondolkodtatja, kápráztatja el műveivel a nagyérdeműt.

Forrás: Czinege Melinda

Életmű-kiállítással tiszteleg a Bényi Galéria az idén 90 éves debreceni alkotó, Bogdándy György festőművész munkássága előtt: a tárlat csütörtökön, ünnepélyes megnyitóval mutatkozott be.

Múlt és jelen

Több mint 60 munka, többségében olaj- és akrilképek, portrék és csendéletek, de ceruza- és szénrajz is a tárlat részét képezi, melyekből remekül kirajzolódnak a mester alkotói korszakai. Puskás István alpolgármester az eseményen elmondta,

nagyszerű élmény látni, hogy a legfrissebb képek is helyet kaptak a kiállításon, ami jól ábrázolja, művészetileg még mindig ereje teljében van Bogdándy György.

– A város kulturális, ezen belül képzőművészeti életének egy meghatározó alakjáról van szó – emelte ki, hozzátéve, olyan debreceni művészként gondol a mesterre, aki összeköt generációkat, múltat és jelent. – Számomra a művészete és jelenléte Debrecenben nemcsak az alkotásokat jelenti, de egyfajta sokszorozó hatást is, melyet a művészközösség aktív tagjaként, a tanítványain keresztül tudott kifejteni – hangsúlyozta.

A festőművészt többek között Tamus István grafikusművész is méltatta, köszönetet mondva Bogdándy Györgynek az általa készített alkotásokért.

Egyéniség és munkásság

A kiállítást Arany Lajos művészeti író nyitotta meg. Kiemelte, a tárlat megannyi korszak többféle stílusú, tematikájú, és technikájú művét tartalmazza a mestertől. Bizonyos alkotásokat a negatív fogalmak és a harmonikus kompozíciók jellemeznek, míg Bogdándy György portréit egész egyszerűen alkotói pályája egyik csúcsának nevezte. Úgy fogalmazott, egyfajta kettősségek, melyek az ember egyéniségét, személyiségét, és művészeti munkásságát egyaránt megfogalmazzák. A portréalanyok szinte lesétálnak a képekről, akiket az alkotó a maga belső látásán, gondolatain át jelenített meg.

A kiállítás 2022. június 17. és július 7. között ingyenesen látogatható a Bényi Galériában.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában