Egy híján húsz év, egy híján egy hét

2022.04.06. 12:13

Rajtol a XIX. Debreceni Költészeti Fesztivál, a cívisváros egyik legnépszerűbb irodalmi találkozója

A rendezvény Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna, Tar Sándor és Borbély Szilárd munkásságát eleveníti meg.

Forrás: Molnár Péter

A fesztivál immár tizenkilencedik alkalommal várja a strófák szerelmeseit április 9. és 14. között. „Egy paleolit távirat” mottóval utalnak a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnesre, a XIX. Debreceni Költészeti Fesztivál főszereplőjére a szervezők. Az április 9-től csaknem egy héten át a lírát fókuszba állító seregszemle legfontosabb programelemeiről szerdán Pogrányi Péter szervező számolt be a Méliusz Könyvtárban.
 

  • Teszteljük a gravitációt címmel a Modemben kezdődik az idei fesztivál, április 9-én 17 órakor a harmincéves Szabó T. Anna költő és Dés András közös estjével.

 

  • Borbély Szilár Bukolikatájban című verseskötetét Schein Gábor író, esztéta és Valastyán Tamás esztéta mutatja be Bakota Árpád színművész közreműködésével április 10-én 17 órától a Déri Múzeumban.

 

  • A 16. Megyei Versfesztivál a Debreceni Vörösmarty-iskola szervezésében április 9-én reggel 9 órakor kezdődik a Méliusz Könyvtárban, ezen a napon, ugyanitt 17 órakor lesz kerekasztal-beszélgetésre várják mindazokat, akik Nemes nagy Ágnes költészetét szeretnék megismerni. A találkozón Balathy Ágnes irodalomtörténész, Kiss Noémi író, kritikus és Schein Gábor beszélgetését Fodor Péter, az Alföld szerkesztője moderálja.

 

  • Az Ibolya utcai Általános Iskola szavalóversenye április 12-én 14 órakor kezdődik a Méliusz Könyvtárban, itt az alsó tagozatos diákok megmérettetését láthatják majd az érdeklődők.

 

  • A hangadó címmel kapcsolódik a költészeti fesztiválhoz a leginkább prózájáról ismert Tar Sándor emlékére megrendezett konferencia a Déri Múzeumban. Az intézmény a Debreceni Egyetemmel, az Alföld szerkesztőségével, valamint a DAB irodalomtudományi bizottságával közösen vizsgálja majd az író munkásságát.


A szerdai ismertetőn Szirák Péter kurátor felidézte, hogy két évvel ezelőtt elmaradt, tavaly is csak online tudták megszervezni a költészeti fesztivált, melynek ünnepeltje Pilinszky János volt.

Forrás: Molnár Péter

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott: helyi és nemzeti ünnep is egyben a XIX. Költészeti Fesztivál, mert a a város irodalmi hagyományai és jelene mellett azt is fókuszba állítja, hogy miként szövődik Debrecen a nemzet kulturális életébe a költészeten keresztül.

 

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában