Kihirdették a győzteseket

2022.04.12. 15:12

Ezek lettek idén Debrecen város borai

Forrás: Czinege Melinda

  • 15 borvidék 86 pincészetének 426 bora közül választották ki azt a hetet, mely 2022-ben a Debrecen Város Bora címet viselheti; a győzteseket kedden a belvárosi Borterasz Étteremben hirdették ki.
  • Pezsgő kategóriában egy mátrai, klasszikus fehérben egy Hajós-Bajai borvidéki, rozé kategóriában egy kunsági, klasszikus vörösben pécsi, prémium fehérborként egri, prémium vörösként egy szekszárdi bor végzett, míg a legjobb desszertbor egy tokaji nedű lett.
  • Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója méltatta azt a nehéz és magas színvonalú munkát, amit a bírálók végeztek. Elhangzott: a 2015 óta évről évre megrendezett versengésben mind magasabb a részt vevő borok minősége.

    A borkultúra dinamikusan építkezik Debrecenben

– mondta Puskás István alpolgármester kedden, a Debrecen Város Borait bemutató sajtóeseményen. Mint megjegyezte, Debrecenre nem szokás a magyar borkultúra fellegváraként gondolni, de a maga szerény módján a cívisvárosnak is évszázados kapcsolata van a borral, és a gazdaság különböző szereplőivel együtt dolgozik azon, hogy ezeket a hagyományokat újraépítse. Emellett, az ország második legnagyobb városaként, egy egyre fontosabbá váló idegenforgalmi központként feladata is a nemzeti kultúra legkülönbözőbb szegmenseinek az építése, promóciója, amibe beletartozik a bor is. – Közös missziónk egyrészt a város borkultúrájának, és ezen keresztül a magyar borkultúrának a további népszerűsítése, illetve a folyamatos építkezés ezen a területen – hangsúlyozta Puskás István. Bizakodását fejezte ki, hogy a címet nem nyert egyéb versenyző tételek, melyek a minőség próbáját kiállták, szintén megjelennek majd a debreceniek mindennapjaiban.


A bor kapocs az emlékekhez és élményekhez – vélekedett Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki azt is elárulta, hogy egy új borsornál mindig el kell köszönnie a régitől, melyet nagyon megszeretett, de a következőben is mindig új „szerelmeket” talál. Elmondta,

a város borait a különböző rendezvényeken, fesztiválokon megismertetik az ide látogatókkal, a 2022. év borai pedig április 13-án egy budapesti eseményen is bemutatkoznak a sajtónak.

– Az az evolúció, amit a Debrecen Város Bora-kezdeményezés befut, sikeres, szakmai kihívással terhes, de gyönyörű követendő példa is. Az a minőség, amit ezek a borok, és amit a zsűri munkája  képvisel, az pedig olyan, ami mellett a Debrecen nevet szeretnénk látni más területen is – hangsúlyozta.

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Debreceni Borozó lapkiadója elmondta, hogy 15 borvidék 86 pincészetének 426 bora közül választották ki a 20 legjobbnak ítélt pincészetet, amelyeket meghívtak kóstolóra. Erre 84 bor érkezett be, ezeket 21 nemzetközileg jegyzett borbíra, illetve társadalmi kóstoló kóstolta végig, és a döntőbe jutottak közül egy bizottság választotta ki a győzteseket.

Az első pillanattól az utolsóig vakon kóstoltak, fantasztikus munkát végeztek

– méltatta az ítészeket.


Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta évről évre a Debrecen Város Bora cím odaítélése. A Debrecen Város Bora címkével ellátott bor igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó – vallják a szervezők.

 

SzT

 

Debrecen Város Borai 2022-ben


Pezsgő kategóriában: Zöldveltelini Brut pezsgő 2018 – Molnár és Fiai Pincészet, Abasár, Mátrai borvidék
Klasszikus fehérbor: Hajós-Bajai Chardonnay 2020 – Koch Borászat, Borota, Hajós-Bajai borvidék
Rozébor: Duna-Tisza közi Néró Rosé 2021 – Szentpéteri Borpince, Kiskőrös, Kunsági borvidék
Klasszikus vörösbor: Szajki Cabernet Franc 2019 – Hárs Pincészet, Szajk, Pécsi borvidék
Prémium fehérbor: Egri Chardonnay Battonage 2019 – Thummerer Pince, Noszvaj, Egri borvidék
Prémium vörösbor: „Primarius” Szekszárdi Syrah 2018 – Takler Pince, Szekszárd, Szekszárdi borvidék
Desszertbor: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 – Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal, Tokaji borvidék

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában