Évforduló

2022.02.05. 18:57

Katalógus kalauzol végig Burai István életén

Burai István debreceni festő, grafikus és szobrász Hajdú-Bihar megye egyik legjelentősebb alkotója volt.

Forrás: Molnár Péter

Idén, a művész születésének hetvenedik évfordulója alkalmából egy retrospektív tárlat is nyílt alkotásaiból a debreceni Modemben, amelyhez egy katalógus is készült, mely munkásságának legjelentősebb alkotásain kalauzolja végig az olvasót.  

 

Szombaton, egy pódiumbeszélgetés során mutatták be a kötetet.

Forrás: Molnár Péter

– Egy város kulturális közege számára nagyon fontos, hogy megbecsülje művészeit. Rendszeres, nyilvános megjelenést teremt számukra, illetve egy olyan lehetőséget is, hogy munkásságuk, emlékezetük az utókornak is megmaradjon, mint például ez a katalógus - hangsúlyozta Szoboszlai Lilla. A muzeológus Cs. Tóth János művészeti író Süli-Zakar Szabolcs, a Modem művészeti vezetője társaságában, egy-egy történeten keresztül méltatta Burai István munkásságát és hatását Hajdú-Bihar megye képzőművészetére.  

 

A katalógus összesen 112 oldalon ismerteti a kiállításba válogatott műveket, amely a Burai-életmű valamennyi korszakának legteljesebb bemutatása. A magyar és angol nyelven megjelent brosúrában a grafikusművész munkái mellett megtalálható portréja Arany Lajos tollából és egy tanulmány is, melyet Áfra János írt. A kapcsolódó kiállítás február 20-ig látogatható a Modemben.  

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában