Kiállítás

2022.02.08. 20:18

A mindennapi dolgos élet emberei és tárgyai Bukta Imre alkotásain

A Munkácsy-díjas Érdemes Művész munkáiból láthatunk válogatást Debrecenben.

Forrás: Kiss Annamarie

A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium galériájába várják mindazokat, akik az ismert képzőművész, Bukta Imre alkotásait szeretnék megtekinteni. A tárlatot kedden 14 órakor Szabó Elemér vizuális antropológus nyitotta meg. A kiállítás érdekessége, hogy kamarajellegében is áttekinti az életmű összetettségét. 

 

Bukta Imre pályája autodidakta művészként indult az 1970-es években. Művészete erős szálakkal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozó magyar emberek életmódjához és kultúrájához. Témáit a kezdetektől fogva a mindennapi dolgos élet tárgyai, helyszínei és szereplői adják. Objektjeinél, installációiban, performance-aiban a paraszti tárgyi kultúra mindennapi eszközeit magától értetődő módon helyezi egymás mellé, vagy épít belőlük egyedi gépi-képi szerkezeteket. Portréi, kompozíciói felfoghatók különleges szociológiai tanulmányokként, csakhogy a kívülálló és távolságtartó elemző nézőpontjával szemben Bukta belülről látja és láttatja ezt a sajátos, édes-keserű felhangokkal terhes világot. 

Szeretetteljes groteszkséggel 

 

Szakközépiskola után barátjával kétszemélyes autodidakta művésztelepet alapított a Tisza-parton, majd 1975-ben fölvették a Fiatal Képzőművészek Stúdiójába. Szentendrére került, ahol bekapcsolódott a Vajda Lajos Stúdió munkájába. Alkotói időszakában diplomázott Pécsett, majd habilitált a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Művei finom iróniával, szeretetteljes groteszkséggel jelenítik meg azokat az abszurditásokat, amelyeket a vidéki létforma felemás kelet-európai modernizációja hozott magával. Budapesten 1978-ban rendezte első kiállítását, azóta folyamatosan jelen van hazai és külföldi tárlatokon. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén, részt vett a Párizsi és a São Paulo-i Biennálén is. Alkotásai számos külföldi és hazai közgyűjteményben megtalálhatóak. Egyetemi docensként oktat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

 

HBN 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában