Fotókkal, videóval

2022.01.09. 14:08

A „csodafiúszarvast” is megidézték a debreceni regösök

A Homokkerti Közösségi Házban idén is elhangzottak a Kárpát-medencei magyarság újévköszöntő énekei.

Forrás: Czinege Melinda

A tavalyi pandémiás kényszerszünet után ismét a Debreceni Regösök újévi regölése indította a 2022-es esztendőt a Homokkerti Közösségi Házban szombat délután.

Gyöngy Pétert, a debreceni Motolla Egyesület elnökét, a regöscsapat régi tagját kérdeztük az idei regölés jelentőségéről. – Közel harmincéves múltja van Debrecenben ennek az ősi hagyománynak, melyet a 90-es évek elején élesztett fel társaival a Vénkerti Általános Iskolában Buka László festő-rajztanár. Azóta minden évben regölnek a cívisvárosban kisebb-nagyobb létszámban a regöscsapat tagjai – tudatta Gyöngy Péter. 2006 óta a Homokkerti Közösségi Házban minden esztendőben – a Motolla Egyesület programjának részeként – elhangzanak a Kárpát-medencei magyarság újévköszöntő énekei.

– A könnyen megjegyezhető dallamú, változatos szövegű regösénekekben a karácsonykor újjászülető, éppen pislákoló égi fény megerősítéséről, a világ serkentéséről esik szó. Meghatározó elemei az ősi szövegeknek a bőség varázslása mellett a termékenység kívánása is. Ekkor regölik össze a fiatal párokat, van, ahol az ifjú házasokat – részletezte a Motolla Egyesület elnöke. Hozzátette, elmaradhatatlan továbbá az égi „csodafiúszarvas” megidézése is, mely azt jelzi, hogy a mindenség szerves, jótékony erőinek mozgósítása a rítus fő tétje.

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában