Helyi kultúra

2021.12.27. 08:06

Megújult a múzeumi tárlat Szoboszlón

A nagy háború idejébe kalauzolja látogatóit az állandó kiállítás.

Ismeretterjesztő képek és makettek is helyet kaptak a megújult tárlatban | Fotó: Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

Megnyitotta kapuit a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum állandó kiállításának meg­újult egysége – tájékoztatott az önkormányzat. A megnyitót a koronavírus-járvány és a szűkös helyadottságok miatt online rendezték meg, így azt sokáig nem láthatta élőben közönsége. 

Az állandó tárlat megújítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi Ágoston-program pályázatán nyert az önkormányzat mintegy 25 millió forintot. Ebből a 11. és a 12. számú kiállítótermüket korszerűsítették. A kiállítás a Vértezettek és elhullottak ők címet kapta, és megismerteti a látogatót az egykori böszörményi katonák első világháborús szerepvállalásainak történetével. 

 

Országzászló a főtéren 

 

Az újonnan megálmodott installációk segítségével a betérő elidőzhet a boldog békeidő hangulatát idéző miliőben, vagy átélheti a doberdói harctér és ezzel együtt annak hétköznapi valóságát. A merészebbek egy tiszti pisztoly révén kipróbálhatják lövésztudásukat. A másik teremben a múzeum vendégei szembesülhetnek a Trianon okozta sokkal és helyi változásokkal, és láthatják a kor vezető református alakjának, Baltazár Dezsőnek a viaszba öntött mellszobrát. A terem közepén kapott helyet az országzászló makettje, mely visszarepíti az érdeklődőt az 1930-as évek végének böszörményi főterére. A vitrinekben bemutatott tárgyak és dokumentumok pedig ékes bizonyságul szolgálnak az „újrateremtés” széles körű összefogására az oktatástól a szórákozást jelentő társadalmi szerveződésekig. 
Az új kiállítással a Hajdúsági Múzeum igyekszik kellő tisztelettel megemlékezni az első nagy világégés helyi és hazai áldozatairól és a várost újjáépítő itteni lakosokról.

 

HBN 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában