Egyre több a résztvevő

2021.11.19. 14:44

Rendhagyó irodalomórát tartottak a debreceni Ady-gimnáziumban

Olvass többet! határtalanul-magyarul.

20211025 Szekszárd Könyvesbolt, olvasás illusztráció fotó: Makovics Kornél (MK) Tolnai Népújság

Fotó: MW-archív

Nyolc éve rendezik meg félévenként az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasást népszerűsítő program keretében a rendhagyó felolvasós órát a verseny szervezői. A Hajdú-bihari Naplónak Jene Zsófia, a debreceni Ady-gimnázium 12/b osztályos diákja számolt be a november 15-ei megmérettetésről.

„A Debreceni Ady Endre Gimnáziumból induló, immáron nemzetközivé vált Olvass többet! határtalanul-magyarul eseménysorozatban idén is megrendeztek egy rendhagyó irodalomórát, bár, mint annyi mindent az elmúlt években, ezt az eseményt is átalakította a világjárvány. Az egyre több résztvevővel büszkélkedő, olvasást népszerűsítő verseny társrendezvényének éveken át a Debreceni Irodalom Háza adott otthont, ahol a lelkes érdeklődők közül néhány vállalkozó szellemű résztvevő felolvasott egy-egy olyan részletet a feldolgozott művekből, amely különösen erősen hatott rá, majd azt is megosztotta társaival, hogy milyen gondolatokat, érzéseket indított el benne a kiválasztott idézet.

Digitálisan is jelen voltak

A pandémia miatt tavaly és sajnos, idén sem a megszokott módon zajlottak a dolgok. A jól bevált helyszín az Ady pódiumtermére cserélődött, ahol csupán az intézmény tanulói jelenhettek meg élőben. Ám az emberi kreativitás (na meg a technika) segítségével sikerült áthidalni a járványügyi elővigyázatosság által generált problémákat, így a DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikumának tanulóit nem láthattuk ugyan a felolvasáson, ám a feldolgozandó művekhez kapcsolódó véleményüket – igaz, csak digitális formában –, de meghallgathattuk. Sokszor hallottuk már a verseny egyik alapítója és szervezője, Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnő szájából, hogy „ahány ember, annyi könyv”.

A felolvasások pedig mindig igazolták szavait. Számtalanszor előfordult, hogy ugyanazok a sorok teljesen eltérő, egyedi jelentést kaptak más-más személyek olvasatában.

Így történt ez most is, amikor F. Scott Fitzgerald klasszikusából, A nagy Gatsbyből többen is ugyanazt a részt választottuk ki, ám mindegyikünknek egészen más miatt vált kedvessé az idézett szöveg. Az idei őszi forduló további feldolgozandó műve volt az 5–6. évfolyam számára David Williams Gengszter nagyija, a 7–12. évfolyamosoknak a már említett könyv mellett egy kortárs erdélyi származású szerző, Ugron Zsolna könnyed, szórakoztató műve, az Úrilányok Erdélyben. Csupa olyan remekmű, amely egy-egy új világot nyit meg előttünk, amely varázslatos atmoszférájával maradandó nyomot hagy bennünk, ami megerősíti a nemrégiben elhunyt gyermekpszichológus, Vekerdy Tamás szavait: „Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését”.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában