ünnepi időszak

2021.11.28. 07:00

Kívülről és belülről is fénybe bújik az advent

Advent első vasárnapján nem csak a gyertyaláng és az utcai izzósorok hirdetik karácsony közeledtét.

Fotó: Napló-archív

Feldíszített vásári standok, ünneplőbe öltöztetett fenyő a Nagytemplom előtt, lélekemelő koncertek és templomi alkalmak: így készül Debrecen advent első vasárnapjára. Nem az első ünnepvárásunk ez, amibe beletolakodik a világjárvány, éppen ezért érdemes Krakomperger Zoltán, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye helynöke szerint idén is újraértelmeznünk a karácsonyig tartó időszakot.

A járványhelyzet meghívást jelent az embernek arra, hogy ne vesszen el a járulékos tényezőkben, melyek önmagukban nem értékesek, hacsak nem kapcsolódnak szervesen a lényeghez, a központhoz

– fogalmazott. Rávilágított arra is, hogy az adventi időszak központja csak vallási lehet, nem lehet elvilágiasítani. – Ezért kellene a vallásos lelkületnek az újrafelfedezést megint középpontba állítani – fűzte hozzá, úgy véli ugyanis, hogy ez nem idegen még attól az embertől sem, akinek nincs kifejezetten istenkapcsolata, mert a vallásosság minden embernek alapigénye, legfeljebb ezt az alapigényt valaki mostohán kezeli. Az egyházmegye általános helynöke szerint a járvány közepette fontos a lényegre összpontosítanunk; a személyességre, valamint az élő, eleven, tartalmas kapcsolatok újra megtalálására. Ezzel a lendülettel egyúttal már az advent értelmi középpontjára is összpontosítunk.

Vannak az életünkben olyan összetevők, amiket előállítani, létrehozni nem, csak befogadni lehet – Krakomperger Zoltán szerint ez az egyik legfontosabb tudnivaló ahhoz, hogy az adventi időszakot lelki teljességben, annak valódi feladata szerint éljük meg. A római katolikus papot a Napló a napokban arra kérte, ossza meg gondolatait a belső felkészülés jelentőségéről a nagyáruházak és az ünnepi programok zajában, a társadalmi elvárások és a mindennapi kötelességek nehezítette karácsony előtti időszakban.

Mielőtt az ember bármit is ajándékozhatna önmagából, akár időt vagy figyelmességet, előtte mindig befogadója annak, hogy mások törődéséből jellemben naggyá válhatott

– szögezte le. Úgy véli, ebben a különleges helyzetben még fontosabb, hogy az ember újra önmagára eszméljen: mielőtt még bármit is tudna másoknak juttatni, előtte neki juttat az Isten minden olyan szükséges összetevőt az életben, ami nélkül nem nevezhető az élet emberhez méltónak.

Életre szóló útravaló

Arról, hogy miként kivitelezhető ez az üzletek roskadásig telt polcai között, a lelki ráhangolás elősegítésére megszervezett eseménydömping zajában és az ajándéktárgyak kultuszában, a következőket mondta:

„Az advent meghívás arra is, hogy az ember álljon ellent annak a dinamikának, amit a hétköznapi felgyorsult élettempó diktálna.”

– Vannak az életnek olyan területei, ahol kötelező lépést tartani ezzel a tempóval, de olyanok is, ahol nem boldogulunk vele. Nem szabad mindent meghatározóvá, egyeduralkodóvá tenni azt a szemléletet, hogy ha nem történik körülöttem semmilyen élmény vagy akció, akkor értéktelen, színtelen az élet – mondta. Hangsúlyozta, hogy bensőnkben mindig zajlik egy élő, eleven folyamat, mert Isten senkit nem hagy anélkül, hogy ne gyakorolna rá vonzást a lelkiismeretén keresztül.

Krakomperger Zoltán szerint a szülőknek minden olyan értékes tudnivalót, jártasságot és hagyományt át kell adniuk a gyermekeiknek, amelyek egy sajátos időszakkal, így az adventtel is együtt járnak. Ennek szerves részeként fontos beszélniük a gyerekeknek a saját adventi, karácsonyi élményeikről, ezekkel a visszaemlékezésekkel ugyanis még több részt adhatunk nekik a saját, benső életünkből, olyan lelki meghittséggel és gazdagsággal látva el őket, mely maradandó útravalót jelenthet számukra.

Az első gyertyák

A város koszorújának első égő gyertyái ezúttal a Nagytemplom mögötti Emlékkertben jelzik majd, hogy elkezdődött az ünnepvárás időszaka. Vasárnap (november 28-án) 17 órától Papp László polgármester mond beszédet, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Palánki Ferenc püspök és Püski Lajos lelkészi főjegyző ünnepi gondolatait hallhatjuk.

Az ünnepi műsor után a Hortobágy pásztorai és Heit Lóránd zenekarának kíséretével az adventi sokaságot a Nagytemplom elé várják, ahol zenei aláfestéssel gyulladnak fel a város fényei. Már a gyertyagyújtás első alkalmának estéjén, 18 órától várja a lelki ráhangolódásra vágyókat a Kistemplomi Advent programsorozat részeként, Feljött az angyal címmel a Pendely Ének­együttes-család és a Törköly zenekar hangversenye.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában