hangverseny

2021.10.08. 12:35

Széles koncertválasztékot kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara

Mozart operája is színpadra kerül az intézmény hangversenysorozatában.

Fotó: Molnár Péter

A mostani évadban minden korosztály megtalálhatja majd a számára kedves zenei élményt az intézmény hallgatói, oktatói és világhírű komolyzenei művészek előadásában.

– Van bennünk izgatottság, kis aggodalom, hogy mi vár ránk ebben az évadban. Nagyon régen volt rendes koncertidőszakunk – mondta Lakatos Péter dékán a hangversenysorozatokat beharangozó sajtótájékoztatón október 8-án. – A pandémia kezdetekor lett volna egy koncertünk. Reggel nyolc órakor még úgy tudtuk, hogy lesz, tízkor már elbizonytalanodtunk és délben kiderült: biztosan nem lesz aznap koncert. Ilyen volt akkor a bezárás, de most reméljük, hogy erre nem kerül sor – tette hozzá.

Fotó: Molnár Péter

Széles programkínálattal, fantasztikus művészekkel és különleges előadókkal érkezik az új évad. Véleménye szerint az utóbbi évek alatt felértékelődött az emberekben a hangversenyek élőben, helyszínen, a hagyományos körülmények között való látogatása.

– Különleges az, hogy ebben a városban, ahol van egy nagyszerű szimfonikus zenekar és koncertek, mi tudjuk képviselni azt a szegmenst, ami egy másik oldalát mutatja meg a komolyzenének. Szólistákat tudunk hívni koncertekre, kamarakoncerteket szervezhetünk. Ez nem csak a karunk életében, hanem a város életében is egy jelentős időszak lesz – hangsúlyozta.

Lakatos Péter kiemelte, egy olyan szakmát képviselnek, ami nem tanulható online oktatás formájában, nem elsajátítható tankönyvekből és nem adható tovább szakszerűen élménybeszámolók alapján. Szükség van arra, hogy a hallgató csinálja és lássa, mások hogyan csinálják.

– Ezeken a koncertsorozatokon lehetőségük van mindkettőre a karunk hallgatóinak. Ez olyan része az oktatásunknak, ami megspórolhatatlan, ha magas színvonalon szeretnénk képezni a jövő zenésztársadalmát – hangsúlyozta a dékán.

Fotó: Molnár Péter

Visszatérnek a jól megszokott sorozatok. A Konzervatóriumi Esték koncertsorozat 21. évada, az Universitas-Debrecen hangversenysorozat a 29. szezonját kezdi. A Steinway a szóló zongorairodalmat mutatja be.

– Már szeptember elején kerestek minket az általános iskolák, hogy mikor kezdődnek a Hang-Játék-Zene ifjúsági élménykoncertjeink. Így szeptember végén már el is indítottuk ezeket – mondta Váradi Judit művészeti menedzser. Hozzátette, örömükre szolgál, hogy nem csak debreceni iskolák diákjait fogadhatják ezeken.

Fotó: Molnár Péter

Mint elmondta, a fentiek mellett elindulnak az egyetem főépületének könyvtárában a Lélekmelengető alkalmak, már folynak a tárgyalások a Kölcsey Központtal a Vasárnapi Muzsikáról, amelynek első előadását novemberre tervezik.

– Az Universitas kezdőkoncertjén egy nem mindennapi együttműködés keretében egy zenés vígopera kerül a Liszt Ferenc terem színpadára. A Zeneművészeti Kar Ének Tanszékének előadásában hangzik fel Mozart A színigazgató című operája, ami nagyon ritka és különleges csemege még az operaházakban is. Nagy öröm számunkra, hogy a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar is közreműködik az előadásban – emelte ki Váradi Judit.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában