fotókkal

2021.10.19. 16:14

Görömbei Andrásról nevezték el a Kölcsey Központ báltermét

A nemzet felemelése volt a célja.

Fotó: Czinege Melinda

A Kossuth-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Debrecen díszpolgára idén lenne 76 éves. „Non recuso laborem” – Nem vonakodom a munkától. Ez a Szent Márton püspöknek tulajdonított jelmondat olvasható a Görömbei András tiszteletére elhelyezett emléktáblán, amelyet kedden avattak fel a Kölcsey Központban.

A táblaavató ünnepi eseményt az irodalomtörténészről szóló megemlékezés is színesítette, melyen Papp László, Debrecen polgármestere mondott köszöntőt. – Görömbei András egész életében rendkívül magas színvonalon dolgozott. A magyar irodalomtörténet és a nemzeti identitás mélyen elkötelezett kutatójaként, valamint a határon túli magyarság szószólójaként tevékenykedett.

Debrecen városa mindig számíthatott rá kulturális, oktatási és tudományos ügyekben. A város iránti elkötelezettsége és szeretete végtelen volt. Ez az alázatos és bátor kiállás, a magyarságért vállalt küldetésbe vetett hit határozta meg az egész életét, melynek meghatározó eseménye volt 1956 és az azt követő megtorlás.

Tehetségének, szorgalmának és kitartásának köszönhetően a legnehezebb időkben is helyt tudott állni. Három alapelv: az erkölcsi tisztaság, az állhatatosság és a magas szakmai minőség határozta meg gondolkodását. Büszkék vagyunk rá, hogy városunkat gazdagította munkásságával – emelte ki.

A táblaavató ünnepséget követően az intézmény első emeleti bálterme immár a Görömbei András terem nevet viseli. A megemlékezésen pályatársa – Imre László irodalomtörténész, akadémikus –, valamint egykori tanítványa – Baranyai Norbert irodalomtörténész – beszélt irodalomtörténeti munkásságáról. Az eseményen a Csokonai Színház művészei közreműködtek.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában