vasárnapi program

2021.10.18. 19:46

A természet őszi ünnepe: behajtás és darufesztivál is lesz hétvégén a Hortobágyon

A vásártéren kézműves portékákból is válogathatnak az érdeklődők.

20201024 Hortobágy fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál.

Fotó: Napló-archív

Október 24-én tartják a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és a Darufesztivált Hortobágyon, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">tudatta Facebook-oldalán a nemzeti park.

Mint azt a kapcsoló eseménynél írják, a pásztorok életének kiemelkedő eseménye volt a jószágok őszi behajtása a legelőkről. E napon történt meg a behajtott állatokkal történő elszámolás a gazdák felé. Hortobágyon ezt a hagyományt ápolják a behajtási ünnepen, amikor a pásztorok, a jószágok, a tenyészállatok és a fogatok átvonulnak a Kilenclyukú hídon, ezzel is tisztelegve a pásztorkultúra előtt.

A behajtási ünnep mellett az egész napos rendezvény főszereplője a daru, hiszen a daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A Darufesztivál fénypontjai a hajnali, nappali, és alkonyati darulestúrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.

Aznap a hortobágyi vásártéren megrendezett kézműves vásár várja az érdeklődőket.

A rendezvény ingyenes.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-tobb-mint-130-ezer-daru-van-a-hortobagyon-5746031/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában