Ligetaljai Kulturális Napok

2021.09.02. 15:18

Mindenki talált magának megfelelő programot a kétnapos nyíradonyi fiesztán

Már 27. alkalommal rendezték meg Nyíradonyban a Ligetaljai Kulturális Napokat. Az augusztus utolsó hétvégéjén megtartott eseménysornak új helyszín, a Harangi Imre Rendezvénycsarnok mögötti tér adott otthont.

Fotó: Molnár Csilla

Szombaton a helyi nordic walking csoport gyalogtúrája indította a sportnapot, miközben a főzőverseny résztvevői már tüzet gyújtottak a bográcsaik alatt. Kilenc órakor indultak a csarnokban a sakk-matt játszmák, a Ligetalja-kispályás labdarúgótorna, az asztalitenisz-verseny és a Ligetaljai Kézilabda Torna. Déltől a Fiatal Énekesek Klubja kápráztatta el énekhangjával a közönséget, majd a Zenebona Társulat szórakoztatta a gyermekeket. – Kicsit nehéz volt az új helyszínen tájékozódni, de alapvetően sok pozitív visszajelzést kaptunk, milyen színes és sokrétű programmal álltunk elő – tudtuk meg a művelődési ház igazgatónőjétől, Bodogán Györgyné Major Ilonától és szervezőtársától, Baloghné Madar Lívia könyvtárvezetőtől. – Lehetett íjászkodni, kerékpártekeréssel banánt turmixolni, a baba-mama klubban mondókázni, játszani, korongozni, kézműveskedni. Szombaton fél 4-kor egy igazi magyar ikon lépett színre Zoltán Erika személyében. Az UFO koncertje után pedig a Cairo zenéjére bulizhattak a szórakozásra vágyók, igazán jól érezték magukat az emberek – mondták a szervezők. Este 10 órától DR BRS, DJ Németi, DJ Stephen és DJ Anthon „open air” partIján tombolhattak az Ifjúsági Kulturális Központ melletti téren.

Zenés felvonulással ébresztettek

Vassné Balla Barbara, Vass Luca és Vass Bendegúz | Fotó: Molnár Csilla

Vasárnap 11 órakor zenés, énekes felvonulás indította a kulturális fesztivál eseményeit, felléptek a helyi néptánccsoportok. – Elsősorban azért jöttünk, mert először szerepeltek közönség előtt a gyerekeink a helyi Pacuha néptánccsoport tagjaként. Ez mindenképpen egy családi eseménynek minősül az életünkben, így minden nagyszülő eljött az alkalomra más városból is. A gyerekeknek nagyon tetszett a pónilovaglás és a kézműves foglalkozás is – mondta Vassné Balla Barbara.

Bodogán Zsófia és párja, Török Antal Ákos önkéntes egyetemistaként vett részt a programokon. – Körmöcskézni és korongozni tanítottam az érdeklődőket, lehetett origamizni is. Sokan örültek a foglalkozásoknak. Nekem személy szerint a koncertek tetszettek leginkább – mondta Zsófi. Anti szerint a színes programkínálat volt a rendezvény erénye, őt a Fiatal Énekesek Klubjának slágerei nyerték meg.

Török Antal és Bodogán Zsófia | Fotó: Molnár Csilla

Népszerű volt a csillámtetoválás

Délben babgulyáshoz szólt a nóta, majd amatőr művészeti csoportok léptek fel. Barnucz Mihály mindkét napon részt vett, mondja, ilyenkor szinte az egész család eljön a rendezvényre.

Barnucz Mihály | Fotó: Molnár Csilla

– Szombaton pincepörköltet főztünk, nagyon jó hangulatban telt ez a nap is. Vasárnap pedig a Nyíradonyi Pávakörrel énekeltünk. A babgulyás nagyon finom lett, de kicsit hiányzott a közös nótázás a többi hagyományőrző csoporttal, hamar hazamentek – nyilatkozta lapunknak Barnucz Mihály.

Kincs Gyuláné és Ignáth Lászlóné | Fotó: Molnár Csilla

A Szivárvány Önkormányzati Óvodából Kincs Gyuláné óvodapedagógus és Ignáth Lászlóné dajkanéni készített csillámtetoválást kicsiknek és nagyoknak egyaránt vasárnap délután. – Azért választottuk ezt a tevékenységet, mert az óvodában nagyon szeretik ezt a gyerekek. Itt is nagyon népszerűnek bizonyult ez a program, legalább negyven tetoválás készült minden korosztály számára – mondta a két óvodai dolgozó.

Közösségépítés

A nagy koncertek előtt védnöki köszöntők következtek. Tasó Béla, Nyíradony polgármestere köszöntötte a rendezvényre kilátogatókat, illetve a környező településekről érkező polgármestereket. A fővédnök, Tasó László országgyűlési képviselő mögött felsorakoztak a 3. választókerület polgármesterei is. A képviselő a fesztivál múltjáról és közösségformáló erejéről beszélt, kihangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek sok törést hoztak az emberi kapcsolatokba, s ez a rendezvény újra lehetőséget kínál az összejövetelre, melyet meg kell becsülni.

Tasó László | Fotó: Molnár Csilla

Ezután Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke beszélt a rendezvény szükségességéről, értékeiről.

Koncertek, tűzijáték

A TNT nagykoncertjére érkezett Kiss Gergő szüleivel és barátnőjével. – A szüleim által ismerem a TNT együttest, s azért jöttünk el barátnőmmel, hogy élőben is meghallgassuk nagy slágereiket. Este fél 8-tól pedig a Bürkös zenekar közreműködésével fellépek én is a néptáncműsoron, ahol szólótáncolni is fogok – nyilatkozta lapunknak Kiss Gergő.

Kiss Gergő | Fotó: Molnár Csilla

Este fél 9-től az Edda rockzenekar várta rajongóit a csarnok mögötti parkolóban, a rajongók megtöltötték a teret.

Színpadon az Edda | Fotó: Molnár Csilla

A bulit tűzijáték koronázta.

MCS

Borítókép: a TNT koncertje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában