fotókkal

2021.09.01. 18:15

Emléktáblát avattak Debrecenben Niklai Ádám tiszteletére

Egykori lakóhelyén, a Holló János utcában állítottak emléket a költő, drámaíró tiszteletére szerdán.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Az avatón dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, a város egyik meghatározó közösségét a családok jelentik, és fontosak az olyan személyes történetek, mint a báró Zech Colbert néven született művész élete, munkássága. A köszöntőt követően az író kortársainak emlékezése következett.

Csikos Sándor színművész Niklai Ádám egyik versét szavalta el a megjelenteknek, majd dr. Bakó Endre irodalomtörténész mutatta be a debreceni drámaíró életútját, művészetét. – Huszonöt éves költői pályafutásából húsz év Debrecenre jutott, így akarva-akaratlanul is a város szellemi életét gyarapította – emelte ki. Az 1924–1985 között élt alkotót Juhász Ferenc, a korszak egyik legnagyobb költője is kitűnő poétának tartotta.

Az emlékezők sorát Niklai Ádám fia, Zech Gábor zárta, aki elmondta, hogy édesapja Berzsenyi Dániel hatására változtatta meg nevét báró Zech Colbertről. Kiemelte, hogy bár az akkori rendszer ellenségként tartotta nyilván, és megfigyeltette, lírai alkotásai olyan kiemelkedőek voltak, hogy a politikai akadályok ellenére is jelenhettek meg művei több rangos szépirodalmi kiadónál. A Debrecen Megyei Jogú Város által állított emléktáblát az esemény végén dr. Puskás István és Zech Gábor leplezte le.

Fotó: Kovács Péter

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában