közösségi ünnep

2021.09.10. 20:31

Égig érő paszuly fesztivált rendeznek Vámospércsen

Sűrű napra ébrednek szeptember 11-én a vámospércsiek és a környékbeli települések lakói.

A legkisebb hajdúvárosban már sok évvel ezelőtt elvetették azt a néhány babeszemet, amelyek az idők során szépen-lassan kihajtottak, majd cseperedni kezdtek, szombatra pedig valósággal égig érnek majd. „Az égig érő paszuly” elnevezésű őszi települési minifesztivál a Hajdú Fesztivál mellett a város második legfontosabb közösségi eseménye – olvasható a Vámospércs Városi Önkormányzat közleményében.

A résztvevők az évek alatt megtanulhatták: érdemes szüretelő kedvvel és korgó gyomorral érkezni ezen a napon a ligetaljai településre, hiszen idén sem maradhat el a népi ételmustra és kóstolda. Ezúttal a Hajdú Látogatóközpont pavilonjában (Móricz Zsigmond utca 1.) szolgálják fel az étkeket. A menü változatos, akár a bab, amit paszulynak is mondanak, és gyönyörködtető. Csülkösbab, csokis babtorta, babpörkölt, babgulyás, rakott zöldbab, majonézes babsaláta, lecsósbab, törtpaszuly, babos rúd, pogácsa és muffin, valamint babos mákos várja az érdeklődőket, desszertként pedig félezer töltött káposztát szolgálnak fel.

Délután fél hattól helyi művészeti csoportok – Vámospércsi Népdalkör, Bíborkadarka Néptáncegyüttes, Balancé Tánccsoport, Red Stars Dance Crew – húzzák, ropják, járják és éneklik a talpalávalót a pompásan megújult Művelődési Házban. További kulturális csemegével kecsegtet a település új intézményének, a Hajdú Látogatóközpontnak az átadója, Dr. Bihari-Horváth László és Dr. Korompai Balázs történészek tárlatvezetésével, de érdemes lesz csipegetni a Babszem Jankó és barátai szavalóverseny produkciói közül is. Az Égig érő paszuly fesztivált Bereczki Zoltán és zenekarának este nyolc órakor kezdődő ingyenes, élő nagy koncertje tetőzi be. A nap során beszédet mond Ménes Andrea, a hajdúváros első embere, valamint Tasó László országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában