Nyilas Misi Emlékév

2021.09.25. 18:55

Bronzba öntötték Móricz Zsigmondot Debrecenben

Medgyessy Ferenc által készített, eddig sosem látott gipszszobor bronz változatát avatták fel a Debreceni Református Kollégiumban szombaton. A Nyilas Misi Emlékév kapcsán emellett emléktáblát és egy új harangot is átadtak.

Fotó: Kiss Annamarie

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a szoboravatón elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: Móricz Zsigmond és egyik fő műve, a Légy jó mindhalálig nemcsak a kollégium számára fontos irodalmi mű, hanem városunk számára is. – A történet nemcsak az intézmény falai között, hanem a városban is játszódik. Móricz ezáltal segít bennünket emlékezni egy régvolt Debrecenre és természetesen örök példával szolgál számunkra abból a szempontból is, hogy az irodalom milyen fontos szerepet tölt be egy város emlékezetében – mondta. Kifejette, a debreceni identitást meghatározza az is, hogy a város történetét sok irodalmi alkotás őrzi. Mint mondta, bár az épített örökségünk hiányos, de az irodalom emlékezete továbbítja a város különböző korszakait a jelen számára.

– Nem lenne Debrecennel kapcsolatos irodalom a kollégium nélkül. A mostani alkalom is ékes bizonyíték erre, hiszen talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Móricz Zsigmond sem lenne a debreceni kollégium nélkül – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Medgyessy Ferenc gipsz mellszobrát Győrfi Lajos szobrászművész öntötte bronzba. A munka költségeit a Kollégium Baráti Köre és az iskola egyik alapítványa vállalta. Az eseményen résztvevőknek a bronz szobrot Fazekas Gergely irodalomtörténész, öregdiák mutatta be. Figyelmeztetett, Debrecennek és főként a Református Kollégiumnak nemcsak a Móricz alkotások tekintetében, hanem általában is nagy szerepe volt az íróportrék készítésében. Hozzátette ugyanakkor,

ne nyugodjunk meg az alkotók képmásait elnézve, alkotásaikat is olvassuk újra és újra.

A Légy jó mindhalálig című regény megjelenésének 100. évfordulója alkalmából a Református Kollégium Igazgató Tanácsa a 2020/2021-es tanévet Nyilas Misi Emlékévnek nyilvánította, viszont a tervezett rendezvények többsége a járványhelyzet miatt elmaradt. A szombati eseményekkel ezeket pótolták.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában