Kiállítás

2021.09.13. 07:00

Az iparművészet került középpontba Nádudvaron

A megye legifjabb alkotó párosának közös tárlata nyílt meg a „népművészet fővárosában”.

Forrás: ML

Bevallottan személyes hangvételű köszöntőt mondott a város polgármestere, Maczik Erika a szeptember 11-i a városnap keretében nyílt „Gyökereinkből álmodott jövő” Sütő Brigitta textilhímző, és ifj. Fazekas István fazekas kiállításán.

Tárlatvezetéssel egybekötött megnyitójában Tarsoly Andorné hímző, népi iparművész hangsúlyozta: Ifj. Fazekas István népi iparművész évtizedek óta azon dolgozik, hogy a családi gyökereket ápolja. A hagyományos fekete kerámia mellett szívesen kísérletezik az agyag adta lehetőségekkel. Alkotásai ugyanakkor nem csupán szépek, hanem hasznosak is, míves használati tárgyai lehetnek a mai háztartásoknak. Alkotómunkája mellett fontos feladatának érzi minél szélesebb körben megismertetni a nádudvari fekete kerámiát és a Fazekas dinasztia történetét.

Sütő Brigitta a Népművészet Ifjú Mestere Debrecenben született és közel négy éve él Nádudvaron párjával. Az egész életét végigkíséri a hímzés és a textilek világa. Alkotómunkájában a népművészetben fellelhető hímzett mintakincset dolgozza fel és teszi azt a mai kor textilkultúrájának részévé. Célja, hogy a gyökerekből merítkezve újat teremtsen.

Hubert Erzsébet a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnökeként köszöntötte a kiállítókat, s elmondta: tagjaik közt többen van alkotópár is van, de ők a legfiatalabbak, így minden bizonnyal még sok közös alkotó esztendő van előttük.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában