fotókkal

2021.08.17. 20:29

Telt házas koncerttel zárták le az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 20. alkalommal rendezte meg az eseményt.

Fotó: Kiss Annamarie

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hétfőn Budapesten, a Pesti Vigadó Dísztermében adott koncertet, a rendezvény bevételét a Koronavírus Árváiért Alapítvány támogatására ajánlották fel. A hangversenyt Debrecenben kedden este hallhatta a közönség, a turné utolsó állomásaként pedig szerdán a Hősök terén lépnek fel a zenészek.

Váradi Judit, az Akadémia művészeti vezetője elmondta, a világzenekart idén nagy megtisztelés érte, amely szerint a hangversenyek az Európai Tanács programsorozatának részét alkothatják.

– A cívisvárosban adott koncertünket online is követhették az érdeklődők. Tudjuk, hogy egy online koncert nem biztosítja a személyes élményt, de vigaszdíj lehet mindazok számára, akik nem tudtak eljönni a Kölcsey Központba. A Hősök terén való fellépést szintén követhetik majd a digitális térben, a fővárosi hangverseny az Európai Unió valamennyi országában megtekinthető lesz – mondta.

Hozzátette:

mindez óriási elismerés számukra, hiszen megerősíti őket abban, hogy az elmúlt húsz év munkája nem hiábavaló.

– Az alapcélkitűzésünk volt, hogy magas szakmai színvonalon működjünk. Vásáry Tamás azt szokta mondani, hogy a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar tulajdonképpen egy nem létező zenekar. Neve és kerete van, helyet és lehetőséget biztosítunk neki, de mindössze évente két hétre működik. Jelentősége van a hallgatókat összekovácsoló munkának, köszönet ezért a zenekar betanító karmestereinek – tette hozzá.

Újra pódiumra állhat

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester az idei Nyári Akadémiát illetően úgy fogalmazott, talán a legjobb volt az összes eddigi közül. Az elmúlt másfél év megpróbáltatásiról pedig azt mondta, feszültséggel telt.

„Másfél évig nem állhattunk pódiumra. Nyolcéves korom óta nem fordult elő velem ilyen. Hiányzott az élmény, a munka és a gyakorlat is. Kérdések merültek fel: vajon fogok tudni dirigálni, fogok tudni zongorázni?”

– osztotta meg élményeit.

Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen fő-zeneigazgatója a záróhangverseny előtt köszöntötte a közönséget. Ünnepi gondolataiban rámutatott, a tény, hogy a cívisvárosban egy csodálatos világzenekar Kodály Zoltán nevét viselve már hosszú évek óta működik, igazán jól kifejezi a város sokszínűségét, valamint elkötelezettségét a zeneszerző hagyatékának őrzése iránt.

A világzenekar a hagyományokhoz híven idén is játszott Kodály Zoltán zenei hagyatékából, most a Háry János szvit szólt, emellett Edvard Grieg Peer Gynt I. szvitje, valamint Ludwig van Beethoven VII. szimfóniája is elhangzott az est folyamán.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában