Világrekord előtt

2021.08.05. 18:38

Soha nem látott csúcsot dönthet az idei Debreceni Bor- és Jazznapok

Választékban nem lesz hiány a Nagyerdőn megrendezett eseményen.

Fotó: Molnár Péter

Ének az esőben. Ez akár Gene Kelly kezdődala is lehetett volna csütörtök délután a Békás-tó partján, ahol a Debreceni Bor-és Jazznapok kapunyitása elé az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzése tett kérdőjelet. A Naplót még a pénztár munkatársainak sürgés-forgása fogadta, hirtelen érte őket ugyanis a jó hír: a tervek szerint kezdődhet meg a rendezvény.

Hazánk legnagyobb jazz-, és harmadik legjelentősebb bortalálkozója tavaly a pandémia miatt elmaradt, ezért idén kettős születésnapot, a 49.-et és az 50.-et ünnepli, amit különleges világrekord-kísérlettel kívánnak emlékezetessé tenni a szervezők. – Ha a tervezett több mint 270 fellépő közül mindenki színpadra áll a találkozón, országos, európai, sőt, világrekordot döntünk. A dzsessz évszázados jelenlétében nem volt még olyan fesztivál, ahol ennyien léptek volna színpadra – tudatta a Napló kérdésére a helyszínen Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora.

A csütörtöktől vasárnapig tartó kulináris és kulturális ünnepről Tóth Ernő főszervező elmondta: csaknem hatvan borászat remekeiből kérhetnek poharaikba mindazok, akik a fesztivál idején kicsit hátradőlve, a mindennapok derékszögéből hallgatnak bele valamelyik formáció muzsikájába. Választékban nem lesz hiány: több mint hatvan zenekar áll színpadra a Nagyerdőn.

Fotó: Molnár Péter

Sokkal több, mint zene és bor

Több mint gasztro-és zenei találkozó: fontos társasági ünnep várja a debrecenieket vasárnapig. Ezt Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. főszervezője mondta a Naplónak, amikor csütörtök délután a Békás-tó partján a fesztivál legfontosabb tudnivalóiról kérdeztük.

2014-ben született az elhatározás, hogy a Debreceni Jazznapokat összevonják a Debreceni Borkarnevál nevű rendezvénnyel. A cél az volt, hogy az akkor felújított nagyerdei parkot birtokba véve megfelelő infrastruktúrát igénybe véve több közreműködőt, ezáltal nagyobb létszámú közönséget vonzzanak be. Ez mára elérte a határait, hiszen már 2019-ben is a tó mentén körbekerített területre tudtak szervezni, mindezt alapos kiürítésszámításokkal alapozták meg. A Debreceni Bor- és Jazznapok mára ötven-hatvan borász kiállítót és négy színpadról szóló koncertsorozatot felvonultató rendezvénnyé nőtte ki magát.

Fotó: Molnár Péter

Az elmúlt évben olyan tematikával készültek, ahol a gitárosok álltak volna a középpontban, 2021-ben pedig az énekesek. Ez ahhoz a húsz évvel ezelőtt a Magyar Rádióban megrendezett jazz-tehetségkutató versenyhez kapcsolódik, melynek díjazottjait két évtized távlatából szerették volna bemutatni a debreceni közönségnek. Idén egyben: a 2019-es gitár- és a 2021-es énektematika közösen jelenik meg a programok között, az így megemelkedett fellépői létszám igényelte az új, negyedik színpadot. Érdekesség, hogy az énekesek duóban lépnek fel, őket nemcsak a zongora és a gitár, hanem olykor a nagybőgő is kíséri, de a szervezők arra is törekedtek, hogy a helyi zenészek is méltó számban kapjanak helyet a színpadon a sztárfellépők mellett.

Régi, de hirtelen ötlet

– Május végén jelent meg az a kormányhatározat, mely lehetővé tette, hogy szabadtéri rendezvényben gondolkodhassunk, és mivel ez hosszú előkészítést igényel, csak a múlt héten jutott eszembe, hogy a Magyar Rekord Egyesület és a Főnix Rendezvényszervező Kft. már régi kapcsolatban áll: három magyar rekordot is rögzítettünk eddig: a legtöbb népzenészprímás egy színpadon, a mikepércsi csárdást táncolók, illetve a legnagyobb, faszénen készített kürtöskalács rekordját – idézte fel.

Fotó: Molnár Péter

A szervezők hatvan nappal a nyitás előtt indították el sajátos visszaszámlálásukat, mellyel minden nap egy fellépő művészt mutattak be. A kezdőszövegében a következő áll: soha ennyi zenész nem szerepelt még dzsesszfesztiválon, magyar, európai és világrekordszámban lépnek fel a meghívott zenészek. Megtudtuk: a Debreceni Jazznapok 1972-ben indult, de mivel 2020-ban elmaradt, blikkfang számítással ugyan, de a szervezők most mondják félévszázadosnak a rendezvényt.

Izgalmas lista

A meghívott formációk között szerepel a debreceni dzsessz arcaként is számon tartott, a közelmúltban elhunyt Zakar Zoltán tiszteletére összeállt emlékzenekar, de fellép Barabás Lőrinc, valamint a Bajáról Budapestre került énekesnő, Nagy Emma is, aki az januárban megnyerte a jazzma.hu „Az év felfedezettje” címet.

Léna és Robi esernyővel és esőkabáttal, elsőként érkezett. Ők maradnak, mondták, ha jég esik is, míg a férfi a közeli, fedett színpad felé mutatva nyomatékosított: a zenészek úgysem áznak el. A pár először a Debreceni Jazz Együttes koncertjét hallgatta meg, ez a formáció nyitotta ugyanis a találkozót. Kérdésünkre, hogy illik-e már szódát tölteni a jó minőségű borba, magabiztos egykedvűséggel felelték: a fröccs külön műfaj. Ezt később több kiállító borász is megerősítette a fesztiválon, így jó, ha tudjuk: Krisztus véréből a legpatinásabb fajtákat is illik már szénsavas vízzel kérni.

Fotó: Molnár Péter

Hogy valóban így van-e, személyesen is meggyőződhetünk a következő három napon, de a világrekord-kísérlet eredményére még várnunk kell, arról ugyanis csak hétfő délelőtt tájékoztatnak.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában