nyári élmények

2021.08.14. 10:32

Sárkányokat szelídítettek Vámospércsen a táborozók

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Vámospércsen a Bocskai István nevét viselő honismereti és szülőföldkutató tábort augusztus 10. és 12. között, 42 gyermek részvételével.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

A háromnapos tábor lehetőség és kihívás is volt egyben, hiszen a résztvevők köre a kisiskolás táborlakóktól a hamarosan érettségiző diákokig terjedt, ezért a szervezők változatos, élményalapú programelemeket dolgoztak ki – olvasható a Vámospércs Városi Önkormányzat közleményében.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

„Pár éve fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy településünk nyári táborainak sorát egy olyannal bővítsük, ami játszva tanító módon hajdúmúltunkat eleveníti fel, erősíti mi-tudatunkat, építi közösségünket. A gyerekek hősökre, példaképekre vágynak, ez természetes és fontos érzés. Persze Robin Hooddal, Harry Potterrel vagy éppen Zsákos Frodóval nehéz konkurálnia Bocskai Istvánnak és a fegyveres marhapásztorokból végvári katonákká vált hajdúknak, de mégsem lehetetlen, ha kissé más fénytörésben láttatjuk őket. Erre a részvételen, interaktivitáson alapuló pedagógiai elvre építettük fel a megnyitás előtt álló Hajdú Látogatóközpontunkat is, ami a tábor fő helyszínéül szolgált. A Látogatóközpontban kézbe vehető fegyvermásolatok, korhű viseletek, kvízjátékok, kirakók, színezők, kisfilmek, interaktív térképek segítségével időutazhatunk, döntően a 17. század első felének dicsőséges éveibe. A gyerekek és szüleik visszajelzései arra sarkallnak minket, hogy folytassuk a megkezdett munkát, amire mind városunk önkormányzata, mind a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület nyitott” – fogalmazott Ménes Andrea polgármester.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

„A tábor első napján buszos kiránduláson vettünk részt, célállomásaink megyénk jelentős hajdú kötődéssel rendelkező attrakciói voltak. Meglátogattuk az álmosdi csata emlékművét, a kismarjai református templomban feltárt Bocskai-kriptát, a nagykereki várkastélyt, a frissen megnyílt hajdúszoboszlói fejedelmi kincstárat, a napot pedig a hajdúk fővárosában, Hajdúböszörményben zártuk. Minden helyszínről elhoztuk képzeletben egy nagy kirakósjáték egy-egy darabját, amit aztán a tábor második napján, immáron saját látogatóközpontunkban igyekeztünk összeilleszteni. Vagyis a megszerzett ismereteket rendszerezni, összekötni. Míg az elmék kohója izzott, a kezek alatt égett a munka: készültek a sárkánymintás pólók, vászontáskák, hűtőmágnesek, nemez- és agyagfigurák, csapatcímerek és csatakiálltások” – osztotta meg gondolatait Somogyi László Gábor kulturális alpolgármester, a háromnapos rendezvény egyik főszervezője.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

„Az idei tábor központi motívuma a Bocskai- és hajdúcímerből is jól ismert sárkány volt. Megpróbáltuk a méltán népszerű sárkánykultusz köré csoportosítani a foglalkozásokat. A tábori mozik mellett meghallgathattuk dr. Rácz Norbert előadását is a kínai sárkányokról és az agyaghadseregről” – tette hozzá Somogyi László Gábor.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

„2019-ben és 2020-ban nyolc állomásból álló településtörténeti tanösvényt hoztunk létre, amelynek célja nem volt más, mint hogy a csapatokba rendezett gyermekek játékos feladatok segítségével megismerhessék Vámospércset, a legkisebb hajdúvárost. Idén a Hajdú Látogatóközpont szomszédságában kialakításra került és Sárkány-tónak elkeresztelt víztározó körül hoztunk létre közös munkával egy sárkányos mini tanösvényt. Megírtuk a Sárkány-tó legendáját, ismeretterjesztő táblákat készítettünk és helyeztünk el a tó partján a világ legismertebb tűzokádóiról. Vagyis a Hétfejű sárkánytól Smaugon át Süsüig sokan ütöttek tanyát nálunk, diákjaink pedig a tanösvényhez tartozó feladatlap kitöltésével maguk is a Sárkány Lovagrend tagjaivá váltak, a Bocskai- és a Báthory-család tagjaihoz hasonlóan” – zárta gondolatait Korpa Tamás irodalomtörténész, a tábor másik főszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában