Párban az életben is

2021.08.23. 16:35

Népzene a köbön, több újító elemmel: ez a fruzsikáS!

A formáció különleges hangszerekkel dobja fel koncertjeit.

Fruzsikás koncert

Fotó: Napló-archív

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Erdős Fruzsina és Tóth Zsolt formációja, a fruzsikáS. A magánéletben is egy párt alkotó zenészek a népi, illetve a könnyűzenei elemeket vegyítve készítik el műsoraikat és állnak színpadra a hallgatóközönség legnagyobb örömére.

– 2018-ban kaptunk egy felkérést Los Angelesbe a magyar kultúra napja alkalmából, amelyen részt vettünk, sőt, San Diegóban is felléphettünk ugyanezzel a műsorunkkal. Gyakorlatilag kényszer szülte a formációnkat, a párommal, Tóth Zsolttal raktunk össze egy közös produkciót. Népzenei alapokon nyugvó műsor volt, amely egyben elindította a zenekarunkat is. Zsolt eredetileg dobos, a Debreceni Rocksuli dobtanára, ám ebben a formációban mint gitáros vesz részt, én pedig éneklek – emelte ki Erdős Fruzsina, hozzátéve, terveik között szerepel, hogy fesztiválokon, rendezvényeken teljes zenekarral lépjenek fel, könnyűzenei, illetve akusztikus népzenei produkcióval. – Eredendően népi éneket tanultam nagyon sokáig. Később Budapesten könnyűzenei hangképzést is tanultam, de a népzene mindig része volt az életemnek. Fontosnak tartjuk, hogy ez a koncertjeinken is megjelenjen. Igyekszünk a népzenét olyan hangszerekkel fűszerezni, mint a cajón vagy a handpan, amelyek egyedülállóvá teszik a műsorainkat.

A formáció idén a karneváli hét részeként önálló koncertet adott a Dósa nádor téren. Elmondása szerint az énekes többször is fellépett már egyedül a virágkarneválon, de a párjával közös műsor a legkedvesebb emlékei között szerepel majd. – Az egyik legjobb koncertélményem volt a Dósa nádor téren nyújtott fellépésünk, ahol a családom is részt vett. Mikepércsen élünk, de Debrecenhez köt a munka, a gyermekeink iskolája, illetve mindketten oktatunk a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetében is. Nagyon otthon érezzük magunkat a városban, ahol az izgalom is más érzetet kelt – mondta, kiemelve: reméli, még megannyi hasonlóan színvonalas eseményen zenélhetnek a jövőben. Erdős Fruzsina azt is megemlítette: a Könnyű most, illetve a Mint senki más című megjelent szerzeményeik mellett készülnek új, saját anyagaik.

Péter Szabolcs

Borítókép: Tóth Zsolt és Erdős Fruzsina a hétköznapokban is egy párt alkot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában