A hagyományok őrzője

2021.08.23. 20:42

Nádudvar örökül kapta a népi kultúra éltetését

Hungarikum bemutatótér és konferencia terem nyílt a Hortobágy-széli kisvárosban.

Fotó: Marján László

A puszta művészete – Nádudvar élő múltja címmel nyílt állandó hungarikum bemutatótér és konferencia terem az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban, az emeleti galérián, a felnőtt könyvtár korábbi helyén.

Tóthné Budaházi Judit a művelődési központ igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket az idáig vezető útról, a tizennégy féle, zömmel magántulajdonból származó nemzeti értékeket felvonultató augusztus 21-ei avatón. A gyerekeket is bevonták a munkába: népi társasjáték és díjnyertes, a magyar tanyát reprezentáló kerámiacsendélet viseli kezük nyomát a tárlaton.

Köszöntőjében Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő, Nádudvar díszpolgára hangsúlyozta: Nádudvar örökül kapta – egyebek mellett –, hogy a vidéki Magyarországnak, a puszta hangulatának őrzője legyen, a népi kultúrára, a hagyományokra oda kell figyelni.

Pető Lilla, mint a Nemzeti Művelődési Intézet hálózati központvezetője köszöntőjében elmondta: partnerként tekint a nádudvari művelődési központra és örömmel fogadja, hogy megnyílt ez az állandó kiállítóterem.

A kiállítást Maczik Erika, Nádudvar polgármestere nyitotta meg. – Személyes élményeik vannak a nádudvariaknak az itt felsorakoztatott tárgyakról, ettől erős az identitástudatunk, s ezen az úton kell továbbmennünk, illetve a jövő nemzedékének át kell adni ezeket az értékeket, s megmutatni nekik, hogy mindez miért fontos. Erre kiváló lehetőség a most létre jött kultúrterem – mondta.

A megnyitót a Liszt Ferenc Kórus és a Kéknefelejcs Citerazenekar műsora keretezte.

Marján László

Borítókép: A magyar tanya kerámiából. Négyen a készítői közül (balról): Csendes Eliza, Fejes Anna, Gór-Nagy Katalin, Marján Míra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában