tárlat

2021.08.05. 20:11

Fél másodperc jazz, fotókon megörökítve

A fotóművész először csak a zene, később a képi világ megörökítése miatt is járt a koncertekre.

Fotó: Napló-archív

Máthé András fotóművész nevét a debreceniek az utóbbi időben elsősorban a Csokonai Színház kapcsán hallhatják, most Fél másodperc jazz címmel állítja ki munkáit a debreceni Egri Borozó Borbarát Bár Galériában. A Naplónak adott interjújában a fotográfus a koncertélményeiről is beszámolt.

– Gyakorlattá vált, hogy a fellépőket a koncert elején fotóztam, majd elszaladtam a laborba előhívatni, hogy a koncert végén dedikálhassák a róluk készült fotókat. Jelentős gyűjtemény van ebből a korszakból a Kölcsey Központban. A zene megmaradt, de leginkább felvételeken – emlékezett vissza. A kiállítást pénteken 17 órakor Szénási Miklós író nyitja meg, közreműködik a Debrecen Dixie­land Jazz Band. A tárlat a borozó nyitvatartási idejében, augusztus 22-ig látogatható.

Máthé András kedvenc témái a jazz, a sport, az akt és a színház | Fotó: Napló-archív

– Csaknem ötven éve fotózom, ebből negyvenöt éve a jazz az életem része. 1975 óta vagyok jelen jazzrendezvényeken Debrecenben, de jártam Varsóban Miles Davisért is. Az itt látható fotókon többnyire városunk zenészei láthatóak, közülük sokan sajnos már nincsenek közöttünk. Elsősorban nekik szeretnék emléket állítani a jelenlegi kiállításommal. A tárlat címében szereplő fél másodperc az a rövid pillanatokból álló időszelet, mely a képeim összes expozíciós idejét egyesíti – tudatta közösségi oldalán Máthé András.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában