Kultúrtipp

2021.08.06. 19:02

Dzsessz-arcok, lencsevégen: különleges fotókiállítás a belvárosban

Máthé András fotóművész zenei alkotásaiból nyílt tárlat a belvárosban.

Fotó: Vass Attila

Debrecen legismertebb fotográfusának nevét az utóbbi időben elsősorban a Csokonai Színház kapcsán hallhatjuk, péntek délután azonban Fél másodperc jazz címmel állította ki munkáit a debreceni Egri Borozó Borbarát Bár Galériában.

Máthé András fotográfus | Fotó: Vass Attila

A kiállítást a Debrecen Dixie­land Jazz Band zenés felvezetése után Szénási Miklós író nyitotta meg. – Fél másodperc jazz: jól hangzik és jól is látszik – fogalmazott. Kitért arra is, hogy Máthé András nem először állít ki ugyan zenei témájú képeket Debrecenben, tárlatai mégis minden alkalommal ünnepi jelentőségűek. Szénási Miklós személyes emlékeket is felidézett a fotográfussal kapcsolatban, majd úgy fogalmazott: mindenki ismeri és mindenkit ismer, számára a fotózás szakma és művészet. – Kitartó, elszánt, türelmes, konstruktív, de kíméletlenül elszánt is. Munkái túlmutatnak felszínen, és minden alkotásán a zenéhez, az élethez való viszonya mutatkozik meg. Jó látni a képein az időt, és megdöbbentő felismerni annak múlását, amikor olyan dzsesszóriásokat látunk a galéria falain, akik már nincsenek közöttünk – jegyezte meg. Végül Máthé András szavait idézte: – 1975 óta vagyok jelen jazz-rendezvényeken Debrecenben, de jártam Varsóban Miles Davisért is. Az itt látható fotókon többnyire városunk zenészei láthatóak, közülük sokan sajnos már nincsenek közöttünk. Elsősorban nekik szeretnék emléket állítani a jelenlegi kiállításommal. A tárlat címében szereplő fél másodperc az a rövid pillanatokból álló időszelet, mely a képeim összes expozíciós idejét egyesíti.

Kovács István, a galéria tulajdonosa felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendezvény a CIHA Egyesülettel közösen valósulhatott meg, majd úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy kiállításaikat a városért rendezhetik meg, mindezt úgy, hogy a különböző művészeti ágak egymásra épülnek rendezvényeiken.

SZD

Borítókép: Meghívott zenészvendégeit is megörökítette már

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában