Kívül ropog, belül omlós

2021.08.07. 15:49

A tarja és a csülök titkai után kutattunk a bor- és jazznapokon

A tökéletes tarjához először puhítani szükséges a húst, s csak ezután érdemes megpirítani | Fotó: Molnár Péter

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén pedig nagyon úgy tűnt, hogy az időjárás nem engedi, végül csütörtök délután mégis – a terveknek megfelelően – elrajtolhatott a Debreceni Bor- és Jazznapok.

Hazánk legnagyobb jazz- és harmadik legjelentősebb bortalálkozóján egészen vasárnapig különleges nedűk­kel és jó zenékkel melengethetjük a lelkünket, sőt, mindemellett a kitelepült standoknál ínycsiklandó fogásokat is kóstolhatunk. A Napló a tarja és a csülök elkészítésének fortélyait próbálta kideríteni.

Idő kell neki

A hús szerelmeseinek igazán kedvére való, ha az asztalon ínycsiklandozó csülök gőzölög. A sültek koronázatlan királya – ha hozzáértő kezek készítik – belül szaftos, kívül pedig ropogós. A fűszerezést illetően jellemzően sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel és köménnyel ízesítik. Egy biztos, a tökéletes végeredményhez nem kevés időre van szükség: 1,5-2 órát is igényel a sütés.

A rendezvényen megtudtuk: először meg kell abálni a húst, és amikor nagyjából 80 százalékosra elkészült, akkor kell ropogós kérget sütni köré. Köretként a sült burgonya, a savanyúságok, a friss zöldségek vagy a sajtok is passzolnak hozzá.

A sült húsok mellé kínálhatunk köretként savanyúságot | Fotó: Molnár Péter

A sült tarjához hasonlóképpen sóra, borsa, fokhagymára lesz szükségünk, emellett mustárral is ízesíthetjük, sőt sokan csípős paprikával, citromlével, rozmaringgal és majoránnával is megbolondítják a húst. Az alapanyagot először alacsony hőfokon puhítsuk meg, majd a végén nagyobb lángon pirítsuk meg – ez lehet a tökéletes tarja elkészítésének titka, legalábbis ezt tudtuk meg egy szakácstól a kulináris és kulturális ünnepen.

A tökéletes tarjához először puhítani szükséges a húst, s csak ezután érdemes megpirítani | Fotó: Molnár Péter

A sült hús mellé köretként párolt zöldségeket, salátát, főtt rizst vagy sült burgonyát tálaljunk.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában