A világ változásai a vásznon

2021.08.05. 10:14

„A kép véglegesen csak akkor készül el, amikor a néző elé kerül”

Hollai Krisztina festőművész a budapesti tárlatai után először mutatkozik be önállóan Debrecenben.

Fotó: Hollai Krisztina-archív

Szemnek és elmének egyaránt izgalmas képeket láthat, aki csütörtöktől ellátogat a debreceni Incognito Klubba. A kiállító Hollai Krisztina Budapestről hozza el munkáit. A Naplónak nemrég arról beszélt, hogy már pályája legelején keresőnek jelölte ki magát. Munkáiban a világ nagy kérdései, Isten és a világegyetem megértésének vágya mutatkozik meg, a kvantumfizikától a művelődéstörténetig. Assemblage technikája révén fontos szimbólumok, órák, csavarok és kulcsok emelkednek ki a vászon síkjából. Célja, hogy a szemlélőben további gondolatokat ébresszen, festményeivel nem törekszik válaszadásra.

Fotó: Hollai Krisztina-archív

– Örömmel tettem eleget a debreceni Kortárs Könnyű­zenei Egyesület meghívásának, ugyanis a galériák „white­ cube” világából jövök, ami egyfajta belterjes művészeti közeg. Régi vágyam a kortárs festészet szélesebb körben való megismertetése. A debreceni helyszín erre ad lehetőséget – jegyezte meg. Izmusok nélkül önmagáról úgy fogalmaz: – Mint kortárs-alternatív gondolkodású művész, nem vagyok híve a merev konvencióknak, ellenben tradíciókra építkezem, és nyitott vagyok a világ állandó változására. Engem a körülöttem lévő mai, modern világ foglalkoztat.

„Duchamp óta már bármi lehet művészet. Szerencsémre. Nincs megkötve a kezem műfajjal, izmussal, technikával.”

Képeit sokszor a véletlen vagy az ösztönösség alakítja. Az alkotói folyamatban sokszor olyan világokat fedez fel, ahol minden szabály érvényét veszti. – Ez hihetetlenül izgalmas, de kockázatos is, mert nem garantált, hogy az alkotás a megszokott nézői vagy szakmai elvárásoknak megfelel. Témáim látomások az életről, gondolatok, kérdések. Úgy vélem, hogy a kép véglegesen csak akkor készül el, amikor a néző elé kerül. A festményt az alkotó és a néző együtt hozzák létre. Ekkor kapcsolódik össze az individuális magányos művész a másik emberrel, a világgal – hangsúlyozta.

A Budapesti Tanítóképző Főiskolán rajzot és vizuális nevelést tanult, mesterei Bakos Tamás és Bálványos Huba voltak. Firenzében Marcella Fissi festészeti kurzusán gyarapította tudását. Művészettörténetet hallgatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiakurzusain is részt vett. Tagja a Budai Képzőművészek és a Magyar Festők Társaságának.

Hollai Krisztina izgalmasnak ígérkező kiállítása csütörtökön 18 órakor nyílik meg a debreceni Incognito Klubban, ahol a résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy személyes tárlatvezetés részeként kérdezzenek az alkotótól.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában