fotókkal

2021.07.01. 12:59

Papp László: „Augusztusban Debrecen a fesztivál városa lesz”

Még mindig nem a megszokott formában, de lesz Virágkarnevál Debrecenben.

Fotó: Kovács Péter

– Augusztusban Debrecen a fesztivál városa lesz – kezdte Papp László polgármester a Debreceni Ünnepi Játékok, a Debreceni Bor- és Jazznapok és a Virágkarnevál közös sajtótájékoztatóján csütörtökön a Kölcsey Központban. Több program lesz, melyek szervezését ugyan hosszas bizonytalanság árnyékolta be a pandémia miatt, de rendkívül nívós, és fontos új üzeneteket is megfogalmazó rendezvénysorozatra számíthat a közönség. A nyár utolsó hónapja a Debreceni Bor -és Jazznapokkal indul augusztus 5. és 8. között a Békás-tó mellett, ahol több mint hatvan jazzformáció gondoskodik majd a szórakoztatásról, itt hatvan pincészet, köztük Debrecen borait is megkóstolhatjuk. Az augusztusi fesztiválhónapnak két fő helyszíne lesz: a Virágkarnevál a Nagyerdőre költözik augusztus 12. és 22. között, míg a belvárosban az idén útjára induló Debreceni Ünnepi Játékok kínálnak majd hangulatos és emlékezetes élményeket a zene és a színház kedvelőinek: a főtéren a Csíksomlyói passiót és a Bánk bánt, a Régi Városháza udvarán kisebb kísérőprogramokat láthatunk-hallhatunk. A szabályok értelmében a programok védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

A virágkocsikat első alkalommal a Nagyerdőn lehet megtekinteni a Nagyerdei Stadion mellett, majd augusztus 21-én és 22-én a Kossuth téren is.

Papp László emlékeztetett: a közgyűlés nemrég fogadta el Debrecen új koncepcióját és struktúráját, melynek égisze alatt, hagyományteremtő szándékkal szervezik meg az I. Debreceni Ünnepi Játékokat.

Fotó: Kovács Péter

– Debrecen kulturális élete remélhetően egy meghatározó, nemzetközi szinten is jegyzett nagyrendezvénnyel gazdagodik majd – utalt a polgármester az új program jelentőségére. Ebben az évben az ünnepi játékok programsorozata egy időben lesz a virágkarnevállal, de a tervek szerint a jövőben különálló rendezvényként szerepel majd. Debrecen főterén augusztus 13-án a Csíksomlyó passiót, augusztus 17-én a Bánk bánt láthatjuk.

Nem múlik el a nyár a Cseh sörterasz nélkül sem augusztus 13. és 21. között a Nagyerdőn. Az augusztus 20. köré épülő rendezvények rendkívül fontosak Debrecen identitása szempontjából, erre olyan programsorozattal készülnek, mely méltó a város hagyományaihoz, emellett üzen a jövőnek.

„Debrecen szeretne felkerülni a komolyzenei világtérképére”

– fogalmazott Papp László, majd hozzáfűzte: ez az elsődleges üzenete a Debreceni Ünnepi Játékoknak. Még mindig nem a megszokott formában, de lesz Virágkarnevál Debrecenben, 2022-től pedig még nagyobb, akár nemzetközi kitekintéssel fogják az eseményt megszervezni – összegzett végül Papp László.

Fotó: Kovács Péter

Pósán László országgyűlési képviselő arra felhívta a figyelmet, hogy az I. Debreceni Ünnepi Játékok mellett a júliusi Campus Fesztivál is jelentős kormányzati támogatással valósulhat meg. – Debrecen a kultúra városa – fogalmazott a politikus, hivatkozva a város kulturális törekvéseire és megújult stratégiájára.

I. Debreceni Ünnepi Játékok részleteiről az eddig a Coopera révén ismert Vadász Dániel fesztiválszervező számolt be. A Csokonai Színházzal és a Kodály Filharmóniával együttműködve a klasszikus zene, a színház és az opera kap helyet a színpadon, a kezdeményezés az Emmi 30 millió forintos támogatásából jöhetett létre.

Fotó: Kovács Péter

– Célunk, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó fesztivállal olyan összművészeti bázis jöjjön létre, mely nemzetközivé emelkedve ismerteti meg a világgal a régió kulturális értékeit – fogalmazott Vadász Dániel. Az új seregszemle a tervek szerint évről évre formálódik és bővül majd azáltal, hogy a Coopera régóta szorosan együttműködik a helyi, hazai és külföldi szereplőkkel.

„Kultúra, közösség és kapcsolódás. Ez a hármas egység hívta életre az idei karneváli hetet”

– fogalmazott a Debreceni Virágkarnevál főszervezője, Bódor Edit, majd emlékeztetett a virágkarnevál 1966-os életre hívására.

Fotó: Kovács Péter

A karneváli produkciókat idén a Nagyerdei Stadion rendezvényterén, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a virágkocsik körül, valamint a belvárosban a Táncoló város-program részeként egyaránt láthatjuk. Több virágkocsit állítanak ki nemzetközi rendezvényeken, ahol a kompozíciókkal együtt Debrecen városa is bemutatkozik. Bódor Edit kiemelte a Helyőrségi Zenekar nagyerdei fellépését a karneváli héten, a további részletekről azonban csak később tájékoztatnak majd.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában