avató

2021.06.08. 20:30

Szobrokkal erősítik a kötődést Püspökladányban

Két év után először fogadott látogatókat a ladányi múzeum, ráadásul két szobor avatásával.

Fotó: Kovács Zsolt

I. Rákóczi György erdélyi fejedelem szobrát Györfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész, Lórántffy Zsuzsannáét pedig Györfi Ádám szobrászművész készítette. Az átadásra több mint ötvenen gyűltek össze a Karacs Ferenc múzeum kertjében, ahol Tóth Lajos polgármester mondott avató beszédet. Hangsúlyozta, számára is jó érzés ismét közösségben lenni. Ez az első hivatalos közösségi rendezvénye a városnak a koronavírus-járvány korlátozásainak feloldása után. A kiállítóhely két évig tartó zárvatartása azonban a teljes külső és belső felújításnak is szólt. A munkálatok a végéhez közelednek.

Fotó: Kovács Zsolt

– Püspökladány Múzeumért Alapítvány és Püspökladány Kultúrájáért Alapítvány sikeres pályázataival lehetővé tette a szobrok elkészítését, az avató ünnepséget. A fejedelem és felesége mellszobra kulturális értéke a városnak. Egyfelől, mert emléket állít történelmünk egy jelentős korszakának, másrészt köztudott, Püspökladány egykoron a Rákócziak birtoka volt. Városunk Rákóczi harangját I. Rákóczi Györgytől kapta, a harang hangját ma is hallhatjuk a református templom tornyából minden nap. Lórántffy Zsuzsanna pedig előszeretettel patronálta az egyházakat, iskolákat. És azért is felbecsülhetetlen értékűek a szobrok, mert két kiváló szobrászművészünk, Györfi Lajos és Györfi Ádám keze munkáját dicséri – mondta Tóth Lajos.

Épüljön be a tudatunkba

Ifjabb Györfi Lajos múzeumigazgató is hangsúlyozta, hogy Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége Püspökladány földesurai voltak és általuk volt Rákóczi-birtok közel egy évszázadon keresztül a helység egészen 1715-ig. – Szerettük volna feleleveníteni a Rákócziak kultuszát a városban, és úgy tervezzük, hogy a későbbiekben, ha lesznek pályázati források, akár bővíthetjük is a történeti arcképcsarnokunkat. A múzeumkertet tovább szeretnénk csinosítani, olyan teret kialakítani, ami nyitott lesz a közönség számára. További szobrokkal és díszkúttal bővítjük a múzeumkertet. Ehhez keressük a pályázati forrásokat.

Fotó: Kovács Zsolt

Az egyik szobor alkotója, Györfi Ádám elmondta, hogy hiteles forrásból származó képről, az édesapjával közös műhelyben, egymás mellett dolgozva formázták meg a két 5/4-es szobrot. A másik alkotó, Györfi Lajos is beszélt arról, hogy Püspökladány és térsége 1630 körül került I. Rákóczi György fejedelem tulajdonába. – Nagy András bajomi birtokát megszerezte, Ladányt pedig megvásárolta. Fölajánlotta Lórántffy Zsuzsanna örököseinek ezt a területet azzal, hogy az mindig az örökösöké legyen. Az egy jó érzés, hogy szobrot csinálhattunk az őseinkről. Ezt a két szobrot egy megújuló múzeumba, annak is a parkrészébe állítottuk fel, hogy mindenki tudja azt, honnan jöttünk, kik voltak őseink. Ilyen gondolatok voltak bennünk, amikor ezeket a szobrokat készítettük. Épüljön be a fiatalok, a ladányiak tudatába, hogy igenis mi, kapcsolatban voltunk, vagyunk Erdéllyel, az őseinkkel. Itt van a legjobb helye, hiszen bent is és kint is vannak már szobrok, és készülünk még három domborművel a belső térbe, Kecskés Gyuláról, Dorogi Mártonról és Szűcs Sándorról. Ádám még készít egy kettős portrét Karacs Ferencről és feleségéről bentre. Életnagyságú portrék lesznek a Karacs emlékkiállítás részeként. Ez tudatos, hogy a múzeum épületében a ladányi szellemiség jelenjen meg, kint pedig azokat láthassuk, akik a térségért, az országért tettek sokat.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában