nagy múltú verseny

2021.06.16. 14:00

Országos történelem és műveltségi vetélkedőt tartottak a Benedek Elek iskolában

Fotó: Benedek Elek Általános Iskola

Immáron 17. alkalommal rendezték meg a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában azt a nagy múltú, országos komplex műveltségi versenyt, amely minden évben 50-nél is több, országhatáron belüli és azon kívüli magyarlakta település iskoláját mozgatja meg – számoltak be a vetélkedő szervezői.

Az idei versenykiírás témája az Anjouk és a Hunyadiak – Magyarország története a XIV.-XV. században volt, melyre 63 csapat nevezett az ország minden tájáról. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program keretében a 2020-2021-es tanévre szakmailag és anyagilag is támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei.

Fotó: Benedek Elek Általános Iskola

A decemberben induló versenyben két írásbeli fordulót követően, májusban került sor a tizenkét legeredményesebb csapat kiválasztására, majd a döntő megrendezésére. A Covid 19 vírusveszély miatt bekövetkezett óvintézkedések miatt ugyan a hagyományoktól eltérően a döntőre nem Debrecenben, hanem az online térben került sor, de így is nagy sikert aratott. A legügyesebb diákoknak itt három fordulóban kellett helytállniuk. Egy feladatlap kitöltése után előzetesen kiadott feladatokat kellett határidőre beküldeniük, majd egy órás online feladatsor megoldásával kellett bizonyítaniuk tudásukat. A feladatok átfogták Magyarország történetét I. Károlytól Nagy Lajos királyon, Luxemburgi Zsigmondon, Habsburg Alberten és Hunyadi Jánoson át egészen Hunyadi Mátyás uralkodásáig. A versenyben mintegy 250 tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva. A vetélkedő során a csapatok a történelem mellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, filmeket néztek, térképeken igazodtak el, krónikát írtak és kreatív feladatokban is összemérték tudásukat.

Fotó: Benedek Elek Általános Iskola

A végig kitartó csapatok nagy elszántsággal, nagyon lelkesen és eredményesen dolgoztak a döntő során is. Mivel személyesen nem találkoztunk a döntő résztvevőivel, így egy rövid videóban mutatkoztak be a csapatok, s bemutatták iskolájukat, településüket. A döntő feladatalapjának és online tesztfeladatainak megoldása mellett PowerPoint bemutatót is készítettek a korszak híres személyeiről, eseményeiről, valamint egy modern regényt is elolvastak, amely Mátyás király korába vitte őket vissza az Időutazók sorozat egyik kötetének segítségével.

A közel egy évig tartó versenysorozat legeredményesebb csapata a kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Liliom Óvoda „Szent Imre örökösei” elnevezésű csapata lett. Második helyezést ért el a budapesti Hegedüs Géza Általános Iskola „Mátyás hollói” nevű csapata. A dobogó harmadik fokára állhatott fel a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium „Deákos diákok” csapata.

Fotó: Benedek Elek Általános Iskola

A történelem vetélkedőhöz kapcsolódva minden évben sor kerül 1-4. osztályos tanulók részére a Történelmi rajzpályázat és 5-8. osztályosok részére a Történelem a számítógépen pályázat meghirdetésére is. A pályázaton résztvevő tanulók a kor eseményeiről, híres személyeiről rajzokat, prezentációkat és kisfilmeket küldhettek be a versenykiírásnak megfelelően. A legjobb munkákból iskolánk aulájában kiállítás készült. A díjazottak névsora iskolánk honlapján tekinthető meg, a postán elküldött díjakat a tanulók saját iskoláikban vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában