szép volt!

2021.06.24. 15:40

Művészeti világversenyt nyertek meg a debreceni kazinczysok

Huszonöt országot hagyott maga mögött az iskola művészeti tagozata.

A diákok boldogan vették át a jutalmat | Fotó: Kazinczy-archív

Sokadjára rendezték meg a Global Canvas nevű gyermekművészeti világversenyt, melyen évenként mérik össze tudásukat, kreativitásukat, ügyességüket, fantáziájukat és persze művészeti kifejezőkészségüket a résztvevő gyerekek. A pályázat célja, hogy már az egészen fiatal korosztály figyelmét is ráirányítsák szűkebb környezetünk és bolygónk védelmének elengedhetetlen fontosságára.

A 2021-es verseny témája a „Healing Nature – a Planet on the Edge” (A természet gyógyítása – a bolygó a kihalás szélén) volt. A felhívás arra ösztönözte a gyerekeket, hogy fordítsák a lehető legtöbb figyelmet bolygónk, valamint az itt élő állatok, növények védelmére. Mindezt pedig jelenítsék meg a lehető legkreatívabb módon úgy, hogy közben mutassák be hazájuk történelmi, természeti, irodalmi és egyéb kincseit, értékeit is. Az alkotásokat újrahasznosított anyagokból kellett elkészíteni, formába önteni.

Maguk mögött hagyták a világot

A Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola grafikatagozatos diákjai Bessenyei Valéria, Székelyhídi Zsolt és Káli Anna tanárnő vezetésével először vettek részt a világméretű versenyen, melyen idén 26 országból csoportosan vagy egyénileg összesen 2219 gyermek vett részt. A kazinczysok alkotásának középpontjában a csodaszarvas állt, mely a nemzettudatot hivatott megjeleníteni.

A világbajnok alkotás a Kazinczy diákjainak és tanárainak érdeme | Fotó: Kazinczy-archív

A központi alakot nemzeti jellegzetességek, állatok, növények, tárgyak vették körül, melyek valódi kis életképet, tökéletes összhangban lévő installációt alkottak. A gyerekek és a vezető tanárok kreativitásának köszönhetően a kartondoboztól kezdve a használt CD-n, régi seprűn, PET-palackon keresztül szinte minden, egyszer már használt tárgyat igénybe vettek, s ezáltal megmentettek az enyészettől és a szemétdombtól is. Az alkotás annyira kifejezőre sikeredett, hogy a rangos nemzetközi zsűri első díjjal jutalmazta a cívisváros iskolájának alkotását.

A diákok boldogan vették át a jutalmat | Fotó: Kazinczy-archív

Az egyetlen magyar, debreceni alkotás címe „Kis kezek a Földért!” volt. A projektet vezető tanárok pedig közösen fogalmazták meg irányelvüket:

„Hisszük, hogy minden változás apró lépésekkel kezdődik, a legkisebb kezek által.”

A világelsőséget igazoló szobrocska | Fotó: Kazinczy-archív

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában