kész időutazás

2021.05.04. 19:10

Visszaléptünk a múltba, a hajdúk világába

Bocskai személyéhez identitást erősítő, turisztikát segítő, a város hírét messzire vivő projektet valósítottak meg.

Hajdúmúzeum és tematikus játszóter Vámospércsen

Fotó: Kovács Péter

Ménes Andrea a polgármestersége kezdete óta – ez 2006 – egy tettre kész szakértő csapattal arra törekszik, hogy a város lakóiban közös munkával tudatosítsák a hajdúkhoz való tartozásukat. Teszik ezt annak ellenére, hogy bár Vámospércs a régi hajdúvárosok közé tartozik, és több ízben is a településen tartották a Hajdúkerület közgyűléseit, földrajzilag távol esik a tradicionális hajdútömbtől, és ez a különállás rányomta a bélyegét Vámospércs Hajdúkerület felbomlását követő létezésére.

Fotó: Kovács Péter

Mindent szinte az alapokról kellett kezdeniük, ám mostanra Bocskai István alakja már nem csupán egy homályosan rémlő személy a történelemkönyvből, hanem sokszor idézett, részletesen bemutatott, egy adott naptári évben eseményekhez rendszeresen kötött, „közismert” államférfi. A hajdútudat, sőt -brand építéséhez a Hajdú Bemutató- és Kiállítóterem létrehozásával stratégiai fontosságú alapot teremtettek. Oda az iskolájuk minden osztályát elviszik, múzeumi nyílt napokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek. Az intézményt szeretnék bekapcsolni a térség turisztikai és közművelődési vérkeringésébe. Mindehhez az önkormányzat megvásárolta a város egyik patinás, ám rossz állapotban lévő polgári épület­együttesét, azt teljesen felújították, az épülethomlokzat visszakapta eredeti arculatát.

Mivel az önkormányzat a komplex típusú fejlesztések híve, a kiállítóterem mögött Kézműves Udvarházat és Hétpróbás Kalandparkot (vár formájú történelmi játszóteret) építettek, továbbá a telek adta lehetőséget kihasználva egy aszfaltutat. Így természetes kapcsolatot teremtettek a főút, a hajdúkomplexum, a járóbeteg-szakrendelő és az éppen átadás előtt álló jóléti park és tósétány között.

Fotó: Kovács Péter

Korabeli öltözékekben

Ménes Andrea invitálására egy rövid, virtuális sétát teszünk a hajdúkomplexumban, ahol a vezetőnk maga a polgármester. Előtte azonban elmondja, hogy a történelmet bemutató koncepció kidolgozásában Korompayné Mocsnik Marianna múzeumpedagógus, múzeumi szakértő, Korompay Balázs történész és Bihari-Horváth László történész, múzeumigazgató volt a szakmai partnerük.

Fotó: Kovács Péter

– A fogadótérben helyeztük el a hajdúk közös címerét (Égerházi László fafaragó munkája), amely szimbolizálja a hajdújogokat gyakorlók összetartozását. A címer mellett életnagyságú viaszbábú, egy hajdúkatona strázsál. Bocskai fejedelem faragott portréja és intelme hívja időutazásra a látogatókat. Az egyik kiállítóterem a katonáskodó hajdúk négy csoportjára hívja fel a figyelmet térképekkel, mágnestáblákkal, interaktív eszközökkel. A terem közepére hatalmas utazóládákat helyeztünk, amelyek ruhamásolatokat tartalmaznak. Az egyes hajdúcsoportok megismerése után az addig ülőalkalmatosságnak is szolgáló utazóládák kinyílnak, és ki-ki a neki tetsző öltözékbe bújva gyalogos vagy lovas hajdúként, illetve főúri öltözékben folytathatja a látogatást a Fegyverteremben. Az időutazást a következő terem falán végigfutó szemléletes idővonal segíti, amellyel a hajdúk nagy háborús időszakait követhetjük végig. Amint látható, életkorfüggetlen, családbarát megoldásokat alakítottunk ki. A Hajdú Kiállító- és Bemutatóteremből egy rövid sétával érhető el a Kézműves Udvarház, majd az ügyességet és a rátermettséget próbára tevő, vár formát idéző tematikus játszótér. A gyerekek hét játékos elemből álló próba teljesítésével bizonyíthatják, hogy kiváló hajdú válhat belőlük: ügyesség, bátorság, pontosság, erő, leleményesség, kitartás, gyorsaság.

Fotó: Kovács Péter

– Olyan intézményben gondolkodtunk, ami nem egy sokadig hajdúmúzeum. Elsősorban a gyerekekre koncentrálunk, és az élményszerű befogadást részesítjük előnyben, ezért helyezünk el néhány készségfejlesztő és interaktív eszközt az épületben. Aki végigjárja a múzeumot, kap egy átfogóbb, de egyszersmind részletgazdagabb képet a hajdúmúltról és mindennapokról. A múzeum kiegészítő egységei, a játszóvár és a kézművesudvar azt a szándékot erősítik, hogy az intézmény hosszabb időre kínáljon elfoglaltságot látogatói számára. A kiállítótérnek a pandémia következtében még nem volt hivatalos átadója, a Hétpróbás Kalandpark 2019 októbere óta szabadon, ingyenesen látogatható – zárta gondolatait Ménes Andrea.

Fotó: Kovács Péter

Még mindig bőséggel vannak tervek

Amint a kormány intézkedései lehetővé teszik, nyit az intézmény. További tervek között szerepel a Hajdú Kiállító- és Bemutatóterem tárgyi kollekciójának gazdagítása. A város birtokába került ugyanis a világ egyetlen, Bocskai fejedelmet koronával és koronázási ékszerekkel ábrázoló „apokrif” Bocskai-portréja, Somogyi László Gábor Kölcsey-díjas képzőművész alkotása. Egy mini numizmatikai tárló összeállításán is dolgoznak, valamint egy atipikus, Bocskai- és Bethlen-idézetek kirakását lehetővé tevő párnapuzzle-t és egy múzeumi kifestőkönyvet is terveznek. A Hétpróbás Kalandpark mögött alakítják ki az Elődök Parkját, benne a település nagyjainak emlékfáival és névtábláival. Középtávú terveik között szerepel a településhez kötődő jeles emberek munkásságát bemutatni kívánó Kiválóságok Terme is, benne a Bocskai-kutató Lencz Géza és a számos jeles történelmi személyiség szobrát elkészítő Nagy Sándor János alakjával. Szeretnék még láthatóbbá tenni a látogatóközpont, járóbeteg-szakrendelő, városi sporttelep, jóléti park fémjelezte új, innovatív, rekreációs, kulturális és egészségügyi városrészüket – ennek reményében és céljával új pályázatokat nyújtanak be.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában