él is vele

2021.05.19. 17:58

Terápia a versírás a nyíradonyi költőnek

A templomi miliő, az emberek meghatódottsága meghatározó élményt nyújtott Papp Györgynek.

Papp György, a sokoldalú fiatalember | Fotó: Molnár Csilla

A művelődési ház oszlopos tagjaként, fotósként, rendezvények narrátoraként s versírói tehetségként tartják számon a helyiek a „harmadik x” környékén járó Papp Györgyöt, aki versíróklub indítását tervezi.

Papp György, a sokoldalú fiatalember | Fotó: Molnár Csilla

Gyuri majdnem három évtizede él Nyíradonyban. Gyermekkorában a családi gazdaság miatt sok időt töltött a természetben, édesanyjától már 5 évesen megtanult írni, olvasni. Miközben az állatokra vigyáztak, édesanyja rajzolta neki a betűket a porba, s sokat mesélt. Érthető hát, hogy Gyuri nagyon hamar a könyvek világának szerelmese lett. Minden műfaj érdekelte, de leginkább a fantasy ragadta magával. Versírói ambíciói már általános iskolában megjelentek, s középiskolában is írt, azonban sosem merte megmutatni senkinek, nem tartotta azokat elég jónak. Később, miután befejezte tanulmányait, a művelődési ház munkatársa lett, ahol bekapcsolódott a város „kulturális vérkeringésébe”.

Spirituális beállítottság

– Eleinte fotóztam, majd a legtöbb rendezvényen konferáltam, ezekért sok dicséretet kaptam. Aztán a „művházi berkeken belül” feloldódva, megmutattam verseimet munkatársaimnak, akik támogattak, további írásra bátorítottak. Az is segített abban, hogy bátrabban haladjak az íróvá válás útján, hogy közösségi oldalamon megosztott munkáim kiváltották a helyiek és ismerőseim figyelmét és szeretetét – mondja Gyuri, aki azóta számos felkérést kapott, hogy különböző alkalmakra írjon verset. Szívének egyik legkedvesebb felkérését a Szent Mihály Görögkatolikus Iskolától kapta, ahol beteg gyermekeknek szerveztek gyűjtést. A templomi miliő, az emberek meghatódottsága meghatározó élményt nyújtott pályáján. Pszichológiai tanulmányai, az emberi lélek rejtelmeivel való foglalkozás hatja át verseit.

– A versírás számomra terápia, hiszen bármilyen összetett érzelmet meg tudok jeleníteni egy-egy szókép vagy szimbólum segítségével. Spirituális beállítottságom tükröződik írásaimban, a lelket és a lélek folyamatait próbálom megragadni.

„Fontos küldetésemnek érzem, hogy a mindennapokban minél több szeretetet adjak az embereknek, öröm számomra, ha nyújthatok valami érzelmi többletet”

– vall művészi szemléletéről.

Gyuri jelenleg a „Nyitok” tanulási központ nyíradonyi irodájában dolgozik, ahol ingyenes, hasznos tudást nyújtó felnőttképzéseket szervez. Gyuri lokálpatriótának tartja magát, nagyon szeret Nyíradonyban élni. A közeljövőben versíró klub elindítását tervezi a művelődési ház berkein belül, hogy a művészetszerető embereket összegyűjtse, s ő bátoríthasson másokat írásra. Várják az érdeklődők jelentkezését a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában