helyi érték

2021.05.18. 16:29

Ha kis létszámmal is, de ápolja a hagyományokat a biharkeresztesi Fehér Mályva

Két évtized alatt egyszer sem volt ilyen jelentős kihagyás az egyesület életében.

Fotó: a biharkeresztesi művelődési ház archívuma

A biharkeresztesi Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület tagjai a koronavírus-járvány alatt meghozott kormányzati korlátozó intézkedések miatt tavaly mindössze néhány alkalommal találkozhattak a megszokott formában. A csaknem egyéves kihagyás után most újra lehetőséget kaphatnak a próbák megtartására. Az elmúlt időszakról és a népdalkör kilátásairól Horváthné Tóth Ibolyával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Horváthné Tóth Ibolya | Fotó: Horváthné Tóth Ibolya-archív

Mint mondta, a társaság tartotta a kapcsolatot a járványhelyzetben is. – Személyesen kevés alkalommal találkoztunk, de a dalokat gyakorolni nem tudtuk. Rutinos énekesek vagyunk már, így nem tartunk attól, hogy az elmúlt időszak után nehézség lesz visszatérni a színpadra. Az biztos, hogy nagyon hiányzik már mindannyiunknak a találkozás – osztotta meg érdeklődésünkre.

Horváthné Tóth Ibolya az együtteshez annak megalakulása után szinte azonnal csatlakozott, azóta töretlenül kitart a társaság mellett, 2018 óta pedig az élén áll a népdalkörnek. Mint mondta, a vezetőségváltás idején ő maga volt az együttes legrégebbi tagja. – Szívesen vettem át az együttes irányítását, miután egykori vezetőnk, Átyimné Pénzes Emília az elköltözése okán lemondott a tisztségéről. A tagokkal, valamint egyéb szervezetekkel és együttesekkel szívesen ápolom a kapcsolatot. A legnagyobb szervezés, ami a feladataimhoz tartozik: találjak lehetőséget arra, hogy eljussunk a fellépések helyszínére. Tömegközlekedéssel nehézkes az eljárás a településünkről, szerencsére a helyi önkormányzat támogatására mindig számíthatunk – mondta.

Az együttes célja, hogy a biharkeresztesi és a környékbeli hagyományokat fenntartsa és terjessze.

– Számunkra fontosak a jeles napok, a hagyományos ünnepkörök, mint a karácsony, a húsvét, az advent és a farsang, illetve az ezekhez az ünnepekhez kapcsolódó szokások. Korábban előadásokat is szerveztünk fonóról vagy halottsiratóról. Ezek mintegy tizenöt perces fellépések voltak, amelyek alkalmával a hagyomány felelevenítése mellett törekedtünk arra is, hogy a fellépéshez felhasznált ruhák és tárgyak szintén tradicionálisak legyenek. Valódi rokkával, teknővel dolgoztunk. Próbáltunk olyan szófordulatokat, olyan tréfás megjegyzéseket beleépíteni, amelyek korhűek. Emellett fontos, hogy a gyerekeknek is átadjuk a hagyományokat, ezért több alkalommal tartottunk foglalkozást óvodásoknak – részletezte.

Advent idejére mindig karácsonyi dalokkal készülnek | Fotó: Horváthné Tóth Ibolya-archív

A népdalkör törekszik arra, hogy lehetőségeihez mérten minősítő rendezvényeken mutatkozzon be, de emellett állandó résztvevője a kistérségi népzenei fesztiváloknak is. Horváthné Tóth Ibolya lapunknak elmondta, a tagok nagyon élvezik a fellépéseket és a jó társaságot, ezért a felkéréseknek szinte mindig eleget tesznek. A vezetőtől megtudtuk: előfordult, hogy olyan sok felkérést kapott az együttes, hogy egyik színpadról a másikra állhattak fel. Így nem is csoda, ha a tagok már nagyon várják, hogy az életük visszaálljon a normális kerékvágásba.

Nehéz fenntartani, de soha nem adják fel

A népdalkör két éve ünnepelhette megalakulásának 20. évfordulóját. Az elmúlt két évtizedben sok elismeréssel díjazták a dalkör munkásságát: a Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei döntőjén például nívódíjat kapott az egyesület, de több arany minősítést és Biharkeresztes város elismerését is magáénak tudhatja a társaság.

„Biharkeresztesen ünnepeltük a jubileumot. Megpróbáltunk mindenkit összehívni, aki egykor tagja vagy vezetője volt az együttesnek. Táncosokkal, szólistákkal és népzenei együttesekkel együtt emlékezhettünk meg a Fehér Mályva Közhasznú Egyesület húsz esztendejéről”

– mondta el az együttes vezetője. Jelenleg kicsivel több mint tíz fővel működik az egyesület, közülük azonban többen nem énekesként, hanem támogatóként vannak jelen a társaságban. Az énekes tagok többsége már nyugdíjas korú.

Az egyesület kicsivel több mint tíz fővel működik | Fotó: Horváthné Tóth Ibolya-archív

Horváthné Tóth Ibolya szavai szerint a dalköri tagok közvetlen környezete, a családja megszerette a népzene világát, mégis időről időre küzdeni kell azért, hogy megmaradjon a társaság.

„Erőfeszítés fenntartani, de aki most tag, az nem adja fel. Kitartunk a népdalkör mellett, és ha kis létszámmal is, de ápoljuk a hagyományokat, tanuljuk a népdalokat, és élvezzük a közösen töltött időt”

– mondta érdeklődésünkre, hozzátéve: a népdalköri tagok egyéb hagyományőrző tevékenység iránt is érdeklődnek, így többek között a szövés, a hímzés vagy a csigakészítés sem áll messze az érdeklődésüktől.

A csigakészítés állandó program | Fotó: Horváthné Tóth Ibolya-archív

Térségük népdalai a legfontosabbak

A Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület tagjai a fellépésekre szokásos, heti próbáikon készülnek fel, azonban amikor versenyre gyakorolnak, akkor akár heti több alkalommal is összegyűlnek. – A találkozások alkalmával művészeti vezetőnk, Tóth Gyula segíti a felkészülésünket, citerával kíséri az együttest, de időről időre az új dalokat is ő tanítja a tagoknak – mondta Horváth­né Tóth Ibolya, hozzátéve, hiába bővítik a tudásukat már több mint két évtizede, a magyar népdalok tárháza kimeríthetetlen, így mindig találkoznak ismeretlen népdalokkal.

Tóth Gyula (jobb szélen) több tájegység dalait tanítja a csoportnak | Fotó: a biharkeresztesi művelődési ház archívuma

– Az együttes főként bihari és hajdúsági dalokat tanul, hiszen ezen a térségen élünk, így feladatunknak tekintjük az itteni kultúrát életben tartani. Emellett persze elsajátítjuk más táj­egységek dalait is, többek között dunántúli vagy Dráva menti dalokat is tanulunk, hiszen azok is mind csodálatos népdalok, és tetszenek a tagoknak. Az olyan fellépésekre, főként a versenyekre, ahová biztosan két dalcsokorral készülhet a népdalkör, jellemzően egy hozzánk közel álló térségből és egy tőlünk távol elhelyezkedő térségből viszünk csokrot. Szeretjük a tematikus dalokat is, mint a karácsonyi vagy a bordalok, de szívesen tanulunk tréfás népdalokat is. Nagykerekiben részt vettünk egy olyan találkozón is, ahol csak pajzán népdalok hangzottak el, oda is örömmel és jókedvvel készültünk fel – mondta.

Néhány éve a biharkeresztesi szüreti mulatságon | Fotó: Horváthné Tóth Ibolya-archív

A népdalkör Biharkeresztes programjainak állandó fellépője, a szüreti mulatságon vagy advent hétvégéin a megszokott módon örvendeztetik dalokkal a közönséget. Emellett évről évre fellépnek különféle népzenei találkozókon, ott vannak a Bihar–Bihor Expo eseményen, de találkozhatunk velünk többek között csökmői, berettyóújfalui, pocsaji és magyarkakucsi hagyományőrző rendezvényeken is.

BBI

Borítókép: a Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület visszatérő vendége volt a Bihar–Bihor Expónak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában