DESZK@ Digital

2021.05.17. 11:01

Fűre lépni szabad: a Nagyerdei Stadion gyepére költözik az idei DESZKA Fesztivál

A Csokonai Színház kreatív megoldással: kertszínházzal, óriáskivetítőkkel rendezi meg a kortárs drámák 11. seregszemléjét.

Fotó: Molnár Péter

Erről a teátrum Széchenyi utcai irodájában hétfő reggel beszélt Puskás István alpolgármester és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. Mint elhangzott, lesznek élő produkciók is, de a programok javát a stadion zöldterületén vetítésekkel tárják majd a nagyközönség elé. A debreceni színház nem először jelentkezik innovatív megoldással a pandémia időszakában, de Gemza Péter a Naplónak elmondta azt is, hogy az eddig Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum és a régi kőszínház építési munkálatai alatt komoly szervezeti átalakítást is elkezdtek. Puskás István kiemelte:

az idén szabad ég alá költöztetett DESZKA Fesztivál nem csak debreceni ügy, hanem országos szinten meghatározó fóruma a kortárs drámának.

„Drámai” lesz a helyzet a stadionban

Nem kell aggódniuk a Loki szurkolóinak, ezúttal ugyanis örömteljes drámai hangulat költözik a sportlétesítmény gyepére, mely jövő héten a 11. DESZKA Fesztiválnak ad otthont. A társulat nem először jelentkezik innovatív megoldással a pandémia időszakában. A Hamlet és a társulat költözésének nemzetközi sajtóig is eljutott kísérőprogramjai után a szervezők most kertszínházat alakítanak ki a Nagyerdőn. Puskás István alpolgármester a programismertető sajtótájékoztatón először arra emlékeztetett, hogy a Csokonai Színháznak a járvány idején kellett kiköltöznie fellegvárából, emellett több előadása is elmaradt ebben az évadban.

„A Csokonai Színház kiemelkedően fontos kreatív és innovatív műhelye Debrecennek”

– hangsúlyozta a politikus, összegezve társulat eredményes munkáját a kihívásokkal teli időszakban. Az alpolgármester a Naplónak arról is beszélt, hogyan „nyit tovább” Debrecen. Elmondta, hogy hamarosan a közterekre visszatér az élet, így a gyermeknap hétvégéjétől a debreceniek több művészeti ág képviselőivel találkozhatnak a belvárosban, megszólítva elsősorban a civil és amatőr csoportokat és egyéni előadókat, esélyt adva azoknak is, akik intézményen kívül foglalkoznak művészeti tevékenységgel.

Épülő külcsín és belbecs

Miközben épül a hardver, épül a szoftver is. Ezt már Gemza Péter mondta, utalva a színház játszóhelyeinek megújulására és a jövő tavasszal elkészülő Csokonai Fórumra, mely korábban a Latinovits Színház nevet viselte. A direktor emlékeztetett arra is, hogy ebben az évadban összesen három bemutatót tudtak megvalósítani, de örömteli hír, hogy a Nagyerdei Szabadtéri Játékokon minden eddiginél intenzívebben lesz jelen a társulat.

Fontos változások várhatóak következő évadtól a színház operaszekciójában is, köszönhetően Ács János karmester Debrecenbe érkeztének.

Fontos, környezettudatos pályára lépett nemrég a teátrum, erről az igazgató azt mondta: A Zöld színház-mozgalomhoz csatlakozva ezentúl a környezet-és természetvédelem fokozott figyelembevételével tevékenykedik majd a színház. Hozzáfűzte: a társulaton belül az építkezések ideje alatt komoly fejlesztések folynak a szervezeti struktúrát és kultúrát illetően. Elmondta továbbá, hogy a kortárs dráma tizenegyedik debreceni seregszemléje biztonsági okokból idén a nyílt színre, a Nagyerdei Stadion zöldterületére költözik, ahol a kertmozik mintájára építve a közönség a szabad ég alatt tekintheti meg a programokat.

„Idén sem maradnak el a szakmai beszélgetések, melyeket az óriáskivetítőn bemutatott előadások levetítése után együtt vitathatnak meg az alkotók, a színészek és a közönség”

– tudatta Gemza Péter. A Naplónak a szakember arról is beszélt, hogy miért volt szükség az új játszótér nevének megváltoztatására. – Azért gondoltuk, hogy a Fórum szó jó váltás lenne a Latinovitshoz képest, mert a két játszóhelyen, a Latinovits Kamaraszínházon és a Kóti Árpád Stúdión kívül az épület nem csak színházi funkciót fog ellátni, hanem komplex kulturális tér lesz – tájékoztatott Gemza Péter, majd hozzáfűzte: a fórum színházi, szakmai értelemben is fontos találkozóhely lesz.

Az elmúlt időszak kihívásairól és a színpadra lépésről Mészáros Ibolya és Bakota Árpád, a Csokonai Színház művészei számoltak be. Mészáros Ibolya először az újraindulás első előadásának szereplőjeként a Hamletről és a színpadra állásának örömeiről, majd online beszélgetőműsoráról beszélt, a Van, aki a Zoom-on szereti ugyanis nem csak a társulaton belül, hanem a színházkedvelő közönség körében is nagy sikert aratott. Bakota Árpád az Edmond című produkció egyik főszereplőjeként izgalmas és kihívásokkal teli időszakot tudhat maga mögött, mivel a darab próbái az online térben folytak.

A XI. DESZKA Fesztivál, azaz a DESZK@ Digital programjairól és a Csokonai Színház előadásairól minden fontos tudnivaló megtalálható a teátrum honlapján.

Élőben és vásznon egyaránt

A DESZK@ Digital idei programsorozata Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul május 26-án a debreceni Megtestesülés-plébánián, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik a stadion üvegfalai mögött.

A digitális produkciók között láthatja a közönség az Örkény István Színház Kiváló dolgozók című előadását, majd a Trafó produkciójában Levél Anyámhoz címmel Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel. A Deszka szakmai programjának fontos pillére a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum, de izgalmasnak ígérkezik Fekete Ádám Tajgetosz-showja is. A találkozót a k2 Színház abszurd-melankolikus zenei estje, a Búcsúkoncert zárja.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában