Kultúra

2021.05.30. 17:53

„Bedeszkázták” a debreceni pályát, de ezt senki sem bánta

Négy napon át a kortárs magyar drámáé volt a főszerep a Nagyerdei Stadionban.

Forrás: Molnár Péter

A Csokonai Színháznál szinte hagyomány, hogy minden új helyzetre csavaros megoldással reflektál. Legutóbb a múlt héten megrendezett Deszka Fesztiválra állt elő újabb bravúrral Gemza Péter színházigazgató és szakmai csapata. A kortárs magyar dráma jelességeit felvonultató seregszemlén Deszka Digital névvel idén olyan színházi produkciókat vonultattak fel, melyek eredetileg is digitális platformra készültek vagy adaptálódtak. Gemza Péter a Naplónak vasárnap számolt be a Deszka Fesztivál tanulságairól. Mint elmondta, maradéktalanul sikerült megvalósítani azt az új, hibrid formátumot. –Természetesen ez nem helyettesíthette és a jövőben sem helyettesíti majd a színház „itt és most„ élményét, játszók és nézők egyszeri, megismételhetetlen találkozását – utalt a direktor az előző fesztiválokra.

Mint elhangzott, a nézőszám elmaradt az előző években megszokottól, de annak a körülbelül négyszáz nézőnek, aki kilátogatott a Nagyerdei Stadionba, különleges élményben volt része: a vetített előadások és a szakmai beszélgetések visszaigazolták azt, hogy mennyire más élmény közösségben, együtt nézni egy produkciót, mint otthon, egyedül.

– Az előadások végén felhangzott tapssal a közönség jelezte, hogy milyen nagyra értékeli azt a kreatív teljesítményt, amellyel az alkotók színházélménnyé transzformálták az elmúlt egy év járványtapasztalatát – számolt be a találkozóról Gemza Péter. A debreceni teátrum vezetője végül tudatta azt is, hogy a jövő évi 15., jubileumi Deszka Fesztivált ismét a társulatok személyes jelenlétével rendezik meg, de amikor visszatekintenek majd a seregszemle történetére, akkor ez a rendhagyó fesztivál ugyanolyan jelentős lesz, mint bármely korábbi. – Külön öröm számomra, hogy vendégül láthattuk a nagyváradi Szigligeti Színház Y című produkcióját, amely üde színfoltja volt ennek a rövid, ám annál tartalmasabb Deszkának – zárta összegző gondolatait Gemza Péter.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában